Βραζιλία: Σε πτώση η δημοτικότητα του Μπολσονάρου

Το ποσοστό των Βραζιλιάνων που επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ασκεί την εξουσία στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες και ανέρχεται πλέον στο 55,4% από 47% τον Ιανουάριο, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου MDA για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Μεταφορών (CNT) καταγράφει ότι μόλις το 39% του δείγματος εγκρίνει τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο Μπολσονάρου, από 48% τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της κυβέρνησής του, οι πολίτες που της βάζουν «κακό ή πολύ κακό» βαθμό είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι πριν από πέντε μήνες, με το ποσοστό τους να αυξάνεται από το 31% στο 43,4%.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν «καλό ή εξαίρετο» το κυβερνητικό έργο μειώθηκε συγκριτικά ελάχιστα, από το 34,5% στο 32%, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως ο σκληρός πυρήνας των υποστηρικτών του προέδρου παραμένει σταθερός, ενώ η μείωση του ποσοστού όσων το χαρακτηρίζουν «ανεκτό» είναι αντίθετα θεαματική (23% από 32% τον Ιανουάριο).

Το 51,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο για τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, το 42,3% αποδοκίμασε τα πεπραγμένα της ενώ το 6% δήλωσε αναποφάσιστο.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει ανοιχτά ταυτόχρονα δύο μεγάλα μέτωπα, αυτό της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας και αυτό της πολιτικής κρίσης μετά την πολύκροτη παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να αναμιχθεί σε έρευνες της αστυνομίας σε βάρος μελών της οικογένειάς του και συνεργατών τους.

Ενώ η πανδημία εξαπλώνεται με καλπάζοντα ρυθμό στη Βραζιλία — οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 11.500 — ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταματά να θέτει υπό αμφισβήτηση τα μέτρα περιορισμού που πήραν πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών για να εμποδίσουν τη διασπορά του κορονοϊού κι επιμένει πως η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οικονομία και στην επιστροφή των πολιτών στη δουλειά.

Όμως η δημοσκόπηση της MDA καταγράφει ότι το 67,3% των Βραζιλιάνων τάσσεται αντιθέτως υπέρ των περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ