Βραζιλία – Η νέα κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με την παραπομπή της Ρούσεφ

Η νέα, προσωρινή κυβέρνηση της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις από μέρους αριστερών κυβερνήσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής σχετικά με τη διαδικασία παραπομπής της Ντίλμας Ρούσεφ σε δίκη από τη Γερουσία, μια εξέλιξη που σήμανε την απομάκρυνσή της από την εξουσία.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ πρόσθεσε χθες τη φωνή του στις πιέσεις που ασκούνται από κράτη της περιοχής στη Βραζιλία, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μεταβατική κυβέρνηση και ανακαλώντας την πρεσβευτή της χώρας του από τη Μπραζίλια.

Όμως η νέα κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις από την UNASUR, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό κ.ά, τις οποίες χαρακτήρισε «ψεύδη».

Ο κεντρώος Μισέλ Τέμερ, ο αντιπρόεδρος της Ρούσεφ, ανέλαβε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που ετοιμάζεται να εφαρμόσει σκληρά μέτρα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση που έχει ενσκήψει μετά τη δεκαετία του 1930.

Έπειτα από μια διαδικασία που κράτησε πέντε μήνες, η Ρούσεφ απομακρύνθηκε από την προεδρία ενόψει της δίκης της στη γερουσία για παραποίηση των στοιχείων για το δημόσιο έλλειμμα. Η δίκη αυτή, που μπορεί να διαρκέσει έως και 180 ημέρες, αναμένεται πως θα οδηγήσει στην αμετάκλητη απομάκρυνσή της από το αξίωμα.

Μετά την οργισμένη αντίδραση της νέας βραζιλιάνικης κυβέρνησης την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο -που αντιμετωπίζει επίσης μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον απομακρύνει από το αξίωμα- ανακάλεσε στο Καράκας τον πρεσβευτή της χώρας του στη Μπραζίλια. Ο Μαδούρο είναι ανάμεσα στους λατινοαμερικάνους ηγέτες που θεωρούν «πραξικόπημα» την απομάκρυνση της Ρουσέφ από την προεδρία.

Η Ντίλμα Ρούσεφ είχε δηλώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να προσφύγει σε περιφερειακούς οργανισμούς για να αμφισβητήσει νομικά τη διαδικασία της παραπομπής της. Μέχρι στιγμής πάντως, έχει συμμορφωθεί προς όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την παραπομπή της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Καζάνι που βράζει η Βραζιλία – ΒΙΝΤΕΟ

Βραζιλία: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Τέμερ προαναγγέλλει σκληρά μέτρα

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.