“Βράζει” η Βραζιλία από περιστατικά αστυνομικής βίας – Έκλεισαν άνδρα σε πορτ-μπαγκάζ περιπολικού μαζί με ένα καπνογόνο

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βραζιλία ο θάνατος άνδρα, ο οποίος πέθανε από ασφυξία αφού αστυνομικοί τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός περιπολικού, απ’ όπου αναδυόταν πυκνός καπνός.

Παράλληλα, κυριαρχούν υποψίες για «βασανιστήρια» και «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» στη διάρκεια επιχείρησης σε μια φαβέλα. Στο προσκήνιο έρχονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας στη χώρα.

Αστυνομικοί έκλεισαν άνδρα σε πορτ-μπαγκάζ περιπολικού μαζί με καπνογόνο

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) υποστήριξε  ότι οι άνδρες της «χρησιμοποίησαν τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας» απέναντι στον «επιθετικό» Τζενιβάλντο ντε Ζεσούς Σάντος, 38 ετών, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου τροχονομικού ελέγχου.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη σε έναν δρόμο κοντά στην Ουμπάουμπα, μια πόλη 25.000 κατοίκων στην Πολιτεία Σεργκίπε. Το βίντεο που τράβηξε ένας αυτόπτης μάρτυρας έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου.

Στα πλάνα από το βίντεο διακρίνονται δύο άνδρες της PRF, που φορούν κράνη, να προσπαθούν να κλείσουν στο πορτ-μπαγκάζ έναν άνδρα, τα πόδια του οποίου κρέμονται απέξω. Πυκνός λευκός καπνός, που μοιάζει να αναδίδεται από ένα καπνογόνο, βγαίνει από το πορτ-μπαγκάζ.

Ακούγονται επίσης κραυγές πόνου και κάποιος να φωνάζει: «Θα τον σκοτώσουν».

Τα πόδια του άνδρα κουνιούνται για περίπου ένα λεπτό και μετά σταματούν. Οι αστυνομικοί τα διπλώνουν και κλείνουν το πορτ-μπαγκάζ.

Σύμφωνα με την PRF, ο άνδρας οδηγήθηκε κατόπιν προς το αστυνομικό τμήμα της Ουμπάουμπα, όμως «αισθάνθηκε αδιαθεσία» κατά τη διαδρομή και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου «διαπιστώθηκε ο θάνατός του».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν ο άνδρας έφτασε νεκρός στο νοσοκομείο, όμως η Γραμματεία Ασφαλείας του Σεργκίπε ανέφερε ότι από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος οφείλεται σε «ασφυξία».

Ο ανιψιός του Ζεσούς Σάντος είπε στον ενημερωτικό ιστότοπο G1 ότι είχε ενημερώσει τους αστυνομικούς ότι ο θείος του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ότι κυκλοφορούσε με ένα μηχανάκι όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο. «Ήμουν ακριβώς δίπλα, τα είδα όλα. Έβαλαν ένα είδος αερίου στο πορτ-μπαγκάζ. Ήθελαν να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα, όμως ο θείος μου ήταν ήδη αναίσθητος. Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, ήταν πολύ αργά», αφηγήθηκε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PRF em Sergipe (@prf_se)

«Δεν ήταν η μοίρα του, ήταν έγκλημα. Ενήργησαν με βαναυσότητα, τον σκότωσαν», είπε από την πλευρά της η σύζυγος του θύματος. Η PRF ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε «πειθαρχικό έλεγχο» σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών. Σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την «αγανάκτησή» του.

Η Βραζιλία συγκλονίζεται από σειρά σοβαρών περιστατικών αστυνομικής βίας

«Είδαμε ένα πτώμα το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο με μια λευκή σκόνη που έμοιαζε με κοκαΐνη», δήλωσε ο Ροντρίγο Μοντέγο υπεύθυνης της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του δικηγορικού συλλόγου του Ρίο ντε Ζανέιρο έπειτα από μια αστυνομική επιχείρηση στη φαβέλα Βίλα Κρουζέιρο την Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι.

«Αυτοί που σκότωσαν τον άνθρωπο αυτόν έριξαν κοκαΐνη στο πρόσωπό του και ίσως τον ανάγκασαν να τη φάει. Πρόκειται για βασανιστήριο», διηγήθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άλλοι άνθρωποι πυροβολήθηκαν εξ επαφής.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιδρομή της αστυνομίας, ανάμεσά τους μία 41χρονη γυναίκα από αδέσποτη σφαίρα.

Όμως η αστυνομία του Ρίο, που ισχυρίζεται ότι έγινε στόχος πυρών στη Βίλα Κρουζέιρο, αναθεώρησε τον απολογισμό της σε 23 νεκρούς χθες Πέμπτη, λέγοντας ότι τα τρία άλλα πτώματα προέρχονται από μια άλλη φαβέλα, 5 χιλιόμετρα μακριά, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών.

Ο Μοντέγο μετέβη στη Βίλα Κρουζέιρο την Τρίτη την ώρα που ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση, έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων μιας ένωσης της φαβέλας.

«Δολοφονήθηκαν στα δάση»

«Υποπτευόμαστε επίσης ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτόπτες μάρτυρες μας δήλωσαν ότι άνδρες που παραδόθηκαν στους αστυνομικούς δολοφονήθηκαν στα δάση», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο απολογισμός της αστυνομικής επιχείρησης από μόνος του ενισχύει τις υποψίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις: «Αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο, δεν θα βρούμε ποτέ ένα περιστατικό στο οποίο περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώνονται».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε την Τρίτη έρευνα για «ενδεχόμενες παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αστυνομικούς στη φαβέλα Βίλα Κρουζέιρο.

Η αστυνομία της Βραζιλίας κατηγορείται για τους περισσότερους φόνους παγκοσμίως: Το 2021 περισσότεροι από 6.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αστυνομικές επιχειρήσεις και 183 αστυνομικοί δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία οργάνωσης που παρακολουθεί τη βία.

Πολλοί βουλευτές και οργανώσεις χαρακτήρισαν «σφαγή» την αστυνομική επιχείρηση της Τρίτης στη φαβέλα. Πρόκειται για τη δεύτερη φονικότερη στην ιστορία του Ρίο.

Το θλιβερό ρεκόρ κατέχει μια αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη φαβέλα Ζακαρεζίνιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι, εκ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Την Τρίτη το βράδυ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχάρη τους «πολεμιστές» των δυνάμεων της τάξης που «εξουδετέρωσαν τουλάχιστον 20 περιθωριακούς που εμπλέκονταν στη διακίνηση ναρκωτικών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ