Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Περίπου 5.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί βίαια στη ρωσική επικράτεια

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε συνέντευξη Tύπου σε δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις του ΑΝΤ1 σχετικά με τον πόλεμο στην πατρίδα του.

Στην ερώτηση αν η Ρωσία με την επιδίωξή της να κερδίσει τον έλεγχο μιας περιοχής εδάφους που εκτείνεται στη Μολδαβία, θα απέκοπτε την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε: “Καθημερινά έρχονται μηνύματα από τη Ρωσία και απορώ με τους αξιωματικούς της, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθυμητή εισβολή στα νότια εδάφη. Τα έχουμε πει αυτά κι ακούσει πολλές φορές. Οι κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά σε ό,τι μας αφορά θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας”.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, ερωτώμενος για την παράνομη μετακίνηση Ουκρανών παιδιών από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ προς τη Ρωσία, σημείωσε: “Τα νούμερα είναι πολύ τραγικά. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που δεν έχω τον ακριβή αριθμό και αυτό επειδή οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν βασανιστεί και έχουν θανατωθεί ή έχουν θαφτεί σε υπόγεια, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι. Τα νούμερα που έχουμε είναι ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μεταφερθεί βίαια είτε στη ρωσική επικράτεια είτε στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας. Πιστεύουμε ότι είναι περίπου μισό εκατομμύριο. Και σε ό,τι αφορά τα παιδιά δεν έχουμε ακριβή αριθμό, θυμάμαι όμως το εξής: ότι είναι περίπου 5.000 ο αριθμός των παιδιών. Το τραγικό για εμένα είναι ότι αυτός ο αριθμός των 5.000 πιστεύω, πιστεύω, είναι πολύ μεγαλύτερος”.

Για να περιγράψει τη βαρβαρότητα των εγκλημάτων των Ρώσων, ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε τη λέξη “ρούσιστς”, από τους ναζί και τους Ρώσους: “Στα βιβλία της ιστορίας θα έχουν μια λέξη που κανείς άλλος δεν έχει εφεύρει. Θα το επαναλαμβάνουν οι άνθρωποι στην Ουκρανία και την Ευρώπη. Λέγεται “ρούσιστς”. Σαν τους φασίστες, σαν τους ναζιστές αλλά, είναι “ρούσιστς”. Είναι μία νέα λέξη”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ