Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέστρεψε εκατοντάδες δομές υγείας

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει καταστρέψει εκατοντάδες νοσοκομεία και δομές υγείας κι έχει αφήσει τους γιατρούς χωρίς φάρμακα για να προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς ή για να κάνουν επεμβάσεις, κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τοποθετούμενος μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι πολλές δομές υγείας δεν έχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες.

«Αν σκεφτείτε μόνο τις υγειονομικές υποδομές, ως σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε σχεδόν 400 δομές υγείας: νοσοκομεία, μαιευτήρια, εξωτερικά ιατρεία», ανέφερε. Στις περιοχές που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα η κατάσταση είναι καταστροφική, συνέχισε.

Υπάρχει «παντελής έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς», μεγάλα προβλήματα ή «έλλειψη ινσουλίνης για διαβητικούς», αδυναμία «να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις», ακόμα και «έλλειψη αντιβιοτικών».

Την 9η Μαρτίου, το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Η Ρωσία το διέψευσε, κάνοντας λόγο για στημένες εικόνες με προπαγανδιστικούς σκοπούς, ισχυριζόμενη πως η δομή υγείας είχε μετατραπεί σε θέση ουκρανών στρατιωτικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ