Βίβλος: Επιστήμονας ανακάλυψε νέα εκδοχή των κατά Ματθαίον Ευαγγελίων

Ένα άγνωστο και καλά κρυμμένο κεφάλαιο από την Βίβλο, που έχει ηλικία 1750 ετών ανακάλυψε Αυστριακός επιστήμονας,  σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό New Testament Studies, γράφει η New York Post.

Ο Γκριγκόρι Κέσελ, είναι ειδικός σε θέματα Μεσαίωνα, μέλος  της Αυστριακής Ακαδημία Επιστημών, και χρησιμοποίησε υπεριώδη φωτογραφία για να αναλύσει τη συριακή μετάφραση των κεφαλαίων 11 και 12 των  κατά Ματθαίον Ευαγγελίων. Το κείμενο που ανακάλυψε ήταν θαμμένο κάτω από τρεις στρώσεις κειμένου, σε ένα χειρόγραφο. H ομάδα του ανακάλυψε το κείμενο σε  χειρόγραφο για αρχαίες χριστιανικές ιστορίες και ύμνους που στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.  Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το πλήρες κείμενο, που είναι γραμμένο  στα αρχαία συριακά.

«Η παράδοση του Συριακού Χριστιανισμού γνωρίζει αρκετές μεταφράσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης», δήλωσε ο Κέσελ. «Μέχρι πρόσφατα, μόνο δύο χειρόγραφα ήταν γνωστό ότι περιείχαν την παλιά συριακή μετάφραση των ευαγγελίων». Οι επιστήμονες εξηγούν τις τρεις στρώσεις γραφής ως εξής.  Η περγαμηνή ήταν δύσκολο να βρεθεί στο Μεσαίωνα, έτσι έσβηναν ένα κείμενο και ξαναχρησιμοποιούσαν το υλικό. Αυτό φαίνεται ότι έγινε και  με ένα γραφέα στην Παλαιστίνη, ο οποίος φέρεται να διέγραψε ένα χειρόγραφό του με συριακό κείμενο πριν από περίπου 1.300 χρόνια, σύμφωνα με το Phys.org.

Ο Γκριγκόρι Κέσελ, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη, είπε στην DailyMail.com: «Το κείμενο του Ευαγγελίου που βρέθηκε σε αυτό το επαναχρησιμοποιημένο χειρόγραφο περιέχει τις λεγόμενες παλαιές συριακές μεταφράσεις των Ευαγγελίων. Αυτή η παλιά συριακή μετάφραση επιβεβαιώνει αρκετά συχνά το κείμενο του Ευαγγελίου που είναι διαφορετικό από το τυπικό κείμενο του Ευαγγελίου όπως το γνωρίζουμε σήμερα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ