Βέμπερ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να επιλέξει μία και μοναδική έδρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να επιλέξει μία από τις δύο έδρες που έχει σήμερα, είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Στρασβούργο, σύμφωνα με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Funke Media Group, ο Βέμπερ επανέφερε μια παλιά συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ: γιατί οι ευρωβουλευτές περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, όμως η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγεται μία φορά τον μήνα στο Στρασβούργο, στη γειτονική Γαλλία.

Όπως είπε ο Γερμανός πολιτικός, κατανοεί γιατί το υψηλό κόστος της συντήρησης δύο εδρών ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ανεξάρτητα πώς θα οργανώνει τη δουλειά του και πού θα βρίσκεται η έδρα του, στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες”, επέμεινε.

Η επίσημη έδρα του ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται στο Στρασβούργο, όμως οι επιτροπές του συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες που στηρίζουν το έργο του εδρεύουν στο Λουξεμβούργο.

Προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη ρύθμιση θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Μια μελέτη που χρονολογείται από το 2013 είχε δείξει ότι θα ήταν δυνατόν να εξοικονομηθούν 103 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρούσε μόνο μία έδρα, στις Βρυξέλλες.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ