Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξεκουράζεται στην ιδιωτική κατοικία της στο Νόρφολκ

Η  Βασίλισσα Ελισάβετ ξεκουράζεται στην ιδιωτική κατοικία της στο Σάντρινγκχαμ στην περιοχή του Νόρφολκ, όπου έφθασε εκεί την Πέμπτη.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ακολουθεί τις συστάσεις των γιατρών για ξεκούραση και έχει ακυρώσει όλες τις επίσημες υποχρεώσεις, ταξίδια και επισκέψεις για ένα δεκαπενθήμερο, επιλέγοντας να απολαμβάνει χαλαρές στιγμές. Παράλληλα, αντεπεξέρχεται σε καθήκοντα που δεν απαιτούν μετακίνηση, όπως ακροάσεις πρέσβεων και αξιωματούχων μέσω τηλεδιασκέψεων τις οποίες πραγματοποιεί από το γραφείο της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Όπως έγινε γνωστό η Βασίλισσα ταξίδεψε στο Σάντρινγκχαμ την Πέμπτη και θα παραμείνει εκεί το σαββατοκύριακο. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η Daily Mail δείχνουν την 95χρονη Ελισάβετ να απολαμβάνει τη βόλτα στην έκταση με το Range Rover από τη θέση του συνοδηγού.

Λέγεται ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών θέλοντας πάση θυσία να δώσει το “παρών” στο Κενοτάφιο στις 14 Νοεμβρίου, καθώς θεωρεί την Κυριακή Μνήμης μία από τις ιερότερες ημέρες, όπου τιμάται η συμβολή στρατιωτικών και γυναικών στρατιωτών και πολιτών της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και των μεταγενέστερων συρράξεων.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Το ταξίδι των 105 μιλίων στο Σάντρινγκχαμ έρχεται τη στιγμή που πηγές των Ανακτόρων λένε πως φέτος η Βασίλισσα είναι αποφασισμένη να φιλοξενήσει την οικογένειά της για τα Χριστούγεννα αφού πέρυσι η πανδημία την ανάγκασε να ακυρώσει την οικογενειακή συγκέντρωση.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η Βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος συνήθιζαν να έρχονται στο Σάντρινγκχαμ κάθε χρόνο γύρω στην εποχή του Χάλογουιν ώστε να απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί στο Γουντ Φαρμ. Εκεί ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Αν δεν ήταν η πανδημία, οπότε αναγκάστηκε να πάει στο Κάστρο του Ουίνδσορ για να βρίσκεται με τη βασίλισσα, πιθανότατα εκεί θα περνούσε και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του

Βασίλισσα Ελισάβετ

Η ιστορία του Σάντρινγκχαμ

Η οικία Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ της Αγγλίας είναι η ιδιωτική κατοικία της Ελισάβετ, της οποίας ο πατέρας ο Γεώργιος ΣΤ΄ και ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ απεβίωσαν και οι δύο εκεί. Το σπίτι βρίσκεται σε 80.000 στρέμματα στην περιοχή Νόρφολκ. Οι διαμορφωμένοι κήποι, το πάρκο και οι δασικές εκτάσεις βρίσκονται στο Μητρώο Ιστορικών Πάρκων και Κήπων Ειδικού Ιστορικού Ενδιαφέροντος στην Αγγλία.

Ο χώρος έχει κατοικηθεί από την Ελισαβετιανή εποχή, όταν κατασκευάστηκε ένα μεγάλο αρχοντικό. Αυτό αντικαταστάθηκε το 1771 από ένα Γεωργιανό μέγαρο για τους ιδιοκτήτες, το Χόουστ Χένλεϊς. Το 1836 το Σάντρινγκχαμ αγοράστηκε από τον Τζον Μότε, έναν έμπορο του Λονδίνου, ο οποίος είχε ήδη ιδιοκτησία στο Νόρφολκ και στο Σάρρεϋ.

Σάντρινγκχαμ Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Μότε δεν είχε άμεσο κληρονόμο και, μετά το τέλος του το 1843, ολόκληρο το κτήμα του περιήλθε στον Τσαρλς Σπένσερ Κιούπερ, γιο της στενής φίλης του Μότε, της Έμιλι Τέμπλ υποκόμισσας Πάλμερστον. Ο Κιούπερ πώλησε τα κτήματα Νόρφολκ και Σάρεϊ και ξεκίνησε την ανοικοδόμηση στο Σάντρινγκχαμ. Έζησε μία φανταχτερή ζωή και στις αρχές της δεκαετίας του 1860 το κτήμα υποθηκεύτηκε και αυτός και η σύζυγός του πέρασαν τον περισσότερο χρόνο τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το 1862 το Σάντινγκραμ και σχεδόν 8.000 εκτάρια γης αγοράστηκαν από τον Αλβέρτο Εδουάρδο πρίγκιπα της Ουαλίας, αργότερα Εδουάρδο Ζ΄, ως εξοχική κατοικία γι’ αυτόν και τη μνηστή του, την Αλεξάνδρα πριγκίπισσα της Δανίας. Μεταξύ του 1870 και του 1900 το μέγαρο ξανακτίστηκε σχεδόν εντελώς, σε έναν ρυθμό, που περιγράφεται από τον Πέβσνερ ως «φρενήρης Ιακωβιανός ρυθμός».

Η ανατολική πρόσοψη του Σάντρινγκχαμ

Ο Εδουάρδος ανέπτυξε επιπλέον το κτήμα, δημιουργώντας έναν από τους καλύτερους κυνηγότοπους στην Αγγλία. Μετά το τέλος του 1910, το κτήμα πέρασε στον γιο και κληρονόμο τού Εδουάρδου Ζ΄, τον Γεώργιο Ε΄, ο οποίος περιέγραψε το σπίτι ως “το αγαπητό παλιό Σάντρινγκαμ, μέρος που αγαπώ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο”. Ήταν το σκηνικό για την πρώτη χριστουγεννιάτικη εκπομπή το 1932.

Ο Γεώργιος Ε΄ απεβίωσε στο σπίτι στις 20 Ιανουαρίου 1936. Το κτήμα πέρασε στον γιο του Εδουάρδο Η΄ και, κατά την παραίτησή του, ως ιδιωτική ιδιοκτησία του μονάρχη, αγοράστηκε από τον αδελφό του Εδουάρδου Η΄, τον Γεώργιο ΣΤ΄. Ο Γεώργιος ήταν τόσο αφοσιωμένος στο σπίτι, όσο και ο πατέρας του και έγραφε στη μητέρα του, τη Μαίρη του Τεκ, ότι «πάντα ήμουν τόσο χαρούμενος εδώ και λατρεύω το μέρος». Απεβίωσε στο Σάντρινγκραμ στις 6 Φεβρουαρίου 1952.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Μετά τον θάνατο του βασιλιά, το Σάντρινγκχαμ πέρασε στην κόρη του Ελισάβετ Β’. Η βασίλισσα περνά περίπου δύο μήνες κάθε χειμώνα στο κτήμα Σάντρινγκχαμ, συμπεριλαμβανομένης της επετείου του θανάτου του πατέρα της και της ανάρρησής της στον θρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το 1957 μετέδωσε το πρώτο τηλεοπτικό της μήνυμα από το Σάντρινγκχαμ.

Στη δεκαετία του 1960 καταρτίστηκαν σχέδια για την κατεδάφιση του μεγάρου και την αντικατάστασή του με ένα σύγχρονο κτίριο, αλλά αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν. Το 1977, κατά το αργυρό ιωβηλαίο της, η Βασίλισσα άνοιξε το σπίτι και τους κήπους για πρώτη φορά στο κοινό. Σε αντίθεση με τα βασιλικά παλάτια, όπως τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ, το Σάντρινγκχαμ και το κάστρο Μπαλμόραλ είναι οι ιδιωτικές κατοικίες της Βασίλισσας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ