Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα ιστορικά αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στο φέρετρο

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στην κορυφή του έχει το Imperial State Crown, ίσως το πιο οικείο αντικείμενο στα Crown Jewels – μια ανεκτίμητη συλλογή από δεκάδες χιλιάδες πολύτιμους λίθους που συλλέγονται ανά τους αιώνες από Βρετανούς βασιλιάδες και βασίλισσες.

Το στέμμα έχει σχεδόν 3.000 πέτρες – μεταξύ των οποίων 2.868 διαμάντια, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια.

“Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το κοιτάξουμε μερικές φορές λόγω του καθαρού φωτός που βγαίνει από αυτά. Είναι κυριολεκτικά εκθαμβωτικό… οπτικά υπερισχύον”, λέει η ιστορικός και συγγραφέας του The Crown Jewels, Anna Keay.

Λέει ότι ιστορικά, ήδη από τον Μεσαίωνα, τα στέμματα θεωρούνταν έκφραση πλούτου και θέσης. «Δηλώνει μεγαλειότητα, σημαίνει κυριαρχία».

Κατασκευασμένο το 1937 για τη στέψη του πατέρα της Βασίλισσας, του Βασιλιά George VI, το Imperial State Crown σχεδιάστηκε για να είναι ελαφρύτερο και να ταιριάζει καλύτερα από το στέμμα που αντικατέστησε – το οποίο χρονολογείται από τη βασίλισσα Βικτώρια. Ωστόσο, το Imperial Crown εξακολουθεί να ζυγίζει 2,3 λίβρες (1,06 κιλά).

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου – καθώς καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο διαβάζοντας τα βασικά νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

 

Το σκήπτρο και η σφαίρα είναι δύο από τα πιο ιστορικά και εικονικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια. Και τα δύο κομμάτια χρονολογούνται από τον δέκατο έβδομο αιώνα και αποτελούν σημαντικό μέρος της τελετής στέψης όταν ένας νέος μονάρχης παίρνει επίσημα τον θρόνο. Καθένα έχει μια ιδιαίτερη σημασία που συνδέεται με τη βασιλεία του μονάρχη.

Το σκήπτρο προορίζεται να αντιπροσωπεύει τη δύναμη και τη διακυβέρνηση του στέμματος και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1661, όταν δημιουργήθηκε για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Β’. Δεν είναι στην αρχική του κατάσταση, ωστόσο – το 1910, όταν ο βασιλιάς George V, ο παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ, άλλαξε το σκήπτρο για να συμπεριλάβει το τεράστιο διαμάντι Cullinan I, 530,2 καρατίων. Το μεγαλύτερο κομμένο λευκό διαμάντι στον κόσμο, είναι μέρος μιας σειράς πολύτιμων λίθων κομμένων από το αρχικό διαμάντι Cullinan 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 (η δεύτερη μεγαλύτερη από τις πέτρες, η Cullinan II, βρίσκεται στο Imperial State Crown που κοσμεί επίσης το φέρετρο της βασίλισσας).

Η σφαίρα είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της παραδοσιακής στέψης. Η χρυσή μπάλα με κοσμήματα, που έχει έναν σταυρό επικαλυμμένο με πολύτιμο λίθο, σχεδιάστηκε ως σύμβολο ότι η δύναμη του μονάρχη προέρχεται από τον Θεό. Όπως και το σκήπτρο, δημιουργήθηκε το 1661.

Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1953, όταν η βασίλισσα έκανε τη στέψη της. Αναμένεται ότι πολλά από τα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του σκήπτρου και της σφαίρας, θα κάνουν άλλη μια εμφάνιση όταν ο γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επίσημα, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ