Τσεχία:3 νεκροί από τις πλημμύρες

Τσεχία:3 νεκροί από τις πλημμύρες

 

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κυρίως στην Τσεχία, στην Αυστρία και στη Γερμανία, ενώ ο απολογισμός ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα βαρύτερος καθώς πολλοί ακόμα αγνοούνται.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την Τσεχία την τελευταία δεκαετία εξανάγκασαν σχεδόν 2.700 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές της Βοημίας με χαμηλό υψόμετρο, ενώ η άνοδος της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα απειλεί το ιστορικό κέντρο της Πράγας, ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν σχολεία και έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πλημμύρες, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον τέσσερις ακόμη, ανάμεσά τους δύο που έκαναν ράφτινγκ 30 χλμ. νοτιοδυτικά της Πράγας. Πυροσβέστες απομάκρυναν κατοίκους από τα σπίτια τους σε δυτικές περιοχές της χώρας και σε χωριά έξω από την πρωτεύουσα την Κυριακή και την Δευτέρα, διασώζοντας συνολικά 200 ανθρώπους.

Πλημμύρες έχουν αναφερθεί και στην Αυστρία, ενώ τα επίπεδα των υδάτων ανέβηκαν στη Γερμανία και στην Πολωνία καθώς μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ευρώπη πολλά ποτάμια έχουν φουσκώσει. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο αγνοούνται στην Αυστρία, κοντά στο Ζάλτσμπουργκ. Εκατοντάδες κάτοικοι στην περιφέρεια του Ζάλτσμπουργκ και περίπου 300 στην πόλη Μελκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και υποσχέθηκε να διαθέσει 300 εκατ. κορόνες (11,6 εκατ. ευρώ) για τις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης.

Τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί και περίπου 300 τοποθετούν αντιπλημμυρικά φράγματα στην Πράγα ενώ εθελοντές βοήθησαν να τοποθετηθούν σάκοι με άμμο σε περιοχές όπου συχνάζουν οι τουρίστες και στο μεσαιωνικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η ιστορική Γέφυρα του Καρόλου είναι κλειστή, ενώ οι εργαζόμενοι εκκένωσαν τμήμα του ζωολογικού κήπου της Πράγας. Το επίπεδο των νερών του Μολδάβα συνέχιζε να ανεβαίνει σήμερα.

Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρίας διαχείρισης των ποταμών είπε ότι τα επίπεδα των υδάτων ενδέχεται να φθάσουν ακόμα ψηλότερα το απόγευμα, περίπου στο μισό του επιπέδου το οποίο είχε καταγραφεί το 2002.

Μετεωρολόγοι πάντως λένε ότι οι συνεχείς καταιγίδες στη χώρα την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να εξασθενίσουν και να σταματήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Σοβαρά προβλήματα λόγω πλημμυρών αντιμετώπισαν, πέραν της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, η Ελβετία και η Πολωνία. Ποταμοί και φράγματα υπερχείλισαν, δρόμοι και τμήματα των σιδηροδρομικών δικτύων βρέθηκαν κάτω από το νερό, ενώ οι ποτάμιες μεταφορές, ιδίως στον Ρήνο και στον ποταμό Μάιν, ανεστάλησαν. Οι αρχές της Αυστρίας αναγκάστηκαν να δώσουν εντολή να μεταφερθούν σε στρατόπεδα ορισμένοι ταξιδιώτες που είχαν αποκλειστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ