Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις – Πίσω από την πλάτη μου μιλάει ο Δένδιας

“Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις ώστε να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας και να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τις εντάσεις. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ της Αττάλειας είπε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Φόρουμ”. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη θα συμμετείχαν στο φόρουμ αλλά ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

“Τα περισσότερα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή ατζέντα είναι στη Μεσόγειο. Σήμερα είναι στα χέρια μας να κάνουμε την Μεσόγειο, μια θάλασσα φιλίας. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε πρωτοποριακή διπλωματία και νέες προσεγγίσεις.

«H Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες που φθείρουν το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των νησιών. Πρέπει να τερματίσει τις προβοκάτσιες, τις προκλήσεις και τις προκλητικές ενέργειες», αξίωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώτας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά: “Μετά τις εντάσεις που συνεχίστηκαν για κάποιο διάστημα, ξεκινήσαμε και πάλι διάλογο με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε επίσης τις διαβουλεύσεις μας. Ο κ. Δένδιας ήρθε στην Τουρκία και εγώ πήγα στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος μας είχε επίσης συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συμφωνία κυρίων να μην κάνουμε ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα εξαγγέλλει NAVTEX. Εν ολίγοις, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, τις προκλητικές ενέργειες».

«Συνηθίσαμε στις δηλώσεις τους. Πάμε, κάνουμε συνέντευξη τύπου και όλα καλά, αλλά μετά ο φίλος μου Νίκος Δένδιας συνεχίζει και λέει διάφορα πίσω από την πλάτη μου. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε. Για το καλοκαίρι έχουμε μια συμφωνία κυρίων για να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, αλλά βλέπουμε πως η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση. Είχαμε επίσης συμφωνία για να μην γίνονται ασκήσεις στις εθνικές γιορτές. Η Ελλάδα παραβίασε και αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: DailySabah

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.