Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη – Τουλάχιστον 38 νεκροί και 155 τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ από την έκρηξη

Τουλάχιστον 38 νεκροί και 155 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των τουρκικών αρχών απο τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου.

Συνολικά 30 αστυνομικοί, επτά πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση, διευκρίνισε ο Σόιλου.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή.

Παράλληλα ο Σόιλου τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποθαρρύνουν τους Τούρκους, αλλά αντίθετα τους φέρνουν πιο κοντά ως έθνος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ επεσήμανε ότι συνολικά 155 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην εντατική.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος, την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Κουρτουλμούς: Το PKK πίσω από τη διπλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε σήμερα ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Κουρτουλμούς επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στην Τουρκία        

Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την αστυνομία και τους πολίτες. Στόχος των δραστών ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να προκαλέσουν τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι με τη θέληση του Θεού εμείς ως χώρα και ως έθνος θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις (…) και τις δυνάμεις πίσω τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ, σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αστυνομία είχε περικυκλώσει τον βομβιστή αυτοκτονίας στο πάρκο Μάκα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής έχουν γίνει δέκα συλλήψεις, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, όμως δεν έκανε εκτιμήσεις για το ποιος ενδέχεται να είναι πίσω από τις επιθέσεις.

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Οι φίλαθλοι που έπιναν τσάι στο καφέ έψαχναν να κρυφτούν, ήταν φρικτό», είπε αυτόπτης μάρτυρας, ενώ άλλος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε ότι οι τρομοκράτες στόχευαν λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό πολλών αστυνομικών.

Η περιοχή γύρω από το στάδιο παραμένει αποκλεισμένη απο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ενώ το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η έκρηξη σημειώθηκε μετά το τέλος της αναμέτρησης της Μπεσίκτας με την Μπούρσασπορ, ενώ είχαν αποχωρήσει από το στάδιο οι οπαδοί των ομάδων, τη στιγμή που οι αστυνομικοί άρχισαν να φεύγουν από την περιοχή.

Ο Σοϊλού χαρακτήρισε την επίθεση ως μια “βίαιη συνωμοσία”, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «οι εκρήξεις είχαν ως στόχο να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με την βούληση του Θεού, εμείς, ως χώρα και ως έθνος, θα νικήσουμε τον τρόμο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές».

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε το βίντεο:

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις εκρήξεις

 Στις φωτογραφίες φαίνονται άνδρες της αστυνομίας να τρέχουν πανικόβλητοι για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Από την έκρηξη έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές και σε αυτοκίνητα.

Πηγή φωτό – βίντεο: twitter

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ