Τραγωδία στην Ισπανία: 8 νεκροί και 17 αγνοούμενοι σε ναυάγιο ανοικτά του Κάδιθ

Τα πτώματα τεσσάρων μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο, αυξάνοντας σε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και 17 αγνοούμενους τον απολογισμό ναυαγίου στα ανοικτά του Κάδιθ, στη νότια Ισπανία, όχι μακριά από το Μαρόκο, ανακοίνωσαν οι ισπανικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας (…) βρέθηκαν τέσσερα πτώματα», ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών, καθώς οι έρευνες θα συνεχιστούν σήμερα στη ζώνη ανοικτά του ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ.

Το πλεούμενο βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ όταν άρχισε η επέμβαση των ισπανικών υπηρεσιών διάσωσης. Είχαν ειδοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Τρεις επιζήσαντες διασώθηκαν λίγο πριν από τις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας) καθώς το –κάθε άλλο παρά αξιόπλοο– πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθιζόταν.

Ισπανία

Δύο άνδρες βρίσκονταν ακόμη μέσα σε αυτό, μαζί με το πτώμα ενός τρίτου ανθρώπου, ενώ μια γυναίκα διασώθηκε στο νερό και ανασύρθηκαν ακόμη τρία πτώματα από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα πρόσωπα που επέζησαν, στο πλοιάριο επέβαιναν αρχικά 28 μετανάστες. Δεν είναι γνωστό ακόμη ούτε ποιες ήταν οι εθνικότητές τους, ούτε το από πού αναχώρησαν.

Τραγωδίες αυτού του είδους επαναλαμβάνονται αέναα στα ανοικτά της Ισπανίας, όπου προσπαθούν να φθάσουν μετανάστες, παρά τον κίνδυνο, αποπλέοντας κυρίως από τις μαροκινές και τις αλγερινές ακτές.

Η Ισπανία είναι γενικά ενδιάμεσος σταθμός για τους μετανάστες αυτούς, που θέλουν τις περισσότερες φορές να πάνε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία.

Από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασαν διά θαλάσσης στην Ισπανία ή στα αρχιπελάγη των Βαλεαρίδων και των Καναρίων νήσων 27.136 μετανάστες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών στη Μαδρίτη. Πρόκειται για αλματώδη αύξηση (+53,8%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στα τέλη Σεπτεμβρίου, το 2021 είναι «η φονικότερη χρονιά στη μεταναστευτική οδό προς την Ισπανία» στα χρονικά, με τουλάχιστον 1.025 ανθρώπους να πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην ισπανική επικράτεια, είτε στην ηπειρωτική χώρα ή στα αρχιπελάγη.

Η θαλάσσια οδός προς τα Κανάρια, στον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ιδιαίτερα φονική: τουλάχιστον 785 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στα νησιά αυτά από την Αφρική το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2021, κατά τους αριθμούς του ΔΟΜ, που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Η ΜΚΟ Caminando Fronteras, η οποία επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών και των οικογενειών τους, εκτιμά από την πλευρά της πως πάνω από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να φθάσουν στα Κανάρια νησιά το 2021.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ