Τραμπ: Περιμένει την σύλληψή του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει να συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο και για τις προσπάθειες αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020, ύστερα από επίσημη ενημέρωση που είχε σχετικά με την πορεία της έρευνας για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο της Εισαγγελίας, Τζακ Σμιθ το βράδυ της Κυριακής ότι αποτελεί στόχο της έρευνάς τους. Ο Τραμπ ανάρτησε ότι του είπαν να παρουσιαστεί σε σώμα ενόρκων, “το οποίο σχεδόν πάντα σημαίνει σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών”.

Ο ειδικός σύμβουλος Τσαν Σμιθ, δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης. Ένα τέτοιο κατηγορητήριο θα ήταν το τρίτο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για φερόμενα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών που υπέβαλε η ομάδα του κ. Σμιθ τον Ιούνιο, για το πώς χειρίστηκε τα απόρρητα έγγραφα που πήρε από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται επίσης στη Νέα Υόρκη για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που σχετίζονται με τις πληρωμές του 2016 προς την πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς. Πρόκειται να δικαστεί για την υπόθεση αυτή τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ η ημερομηνία για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων εξακολουθεί να είναι αντικείμενο αμφισβήτησης από τους δικηγόρους του πρώην προέδρου.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι του εστάλη επιστολή «στην οποία αναφέρεται ότι είμαι ΣΤΟΧΟΣ έρευνας του Μεγάλου Σώματος Ενόρκων για την υπόθεση της 6ης Ιανουαρίου και μου δίνεται μια πολύ σύντομη προθεσμία 4 ημερών για να παρουσιαστώ στο Μεγάλο Σώμα Ενόρκων, κάτι που σχεδόν πάντα σημαίνει σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών».

Ο Τζακ Σμιθ

Ο Τζακ Σμιθ διορίστηκε ειδικός σύμβουλος από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο Τραμπ θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Η ομάδα του Σμιθ ανέλαβε να διερευνήσει τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία και να διαχειριστεί μια εκτεταμένη ομοσπονδιακή έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και για τις προσπάθειες του κ. Τραμπ και των συμβούλων του να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η έρευνα του Τακ Σμιθ για την υπόθεση της 6ης Ιανουαρίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις με δεκάδες κορυφαίους αξιωματούχους και συμβούλους της κυβέρνησης Τραμπ, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι, καθώς και με κρατικούς αξιωματούχους που έχουν δηλώσει ότι ο κ. Τραμπ τους πίεσε να απορρίψουν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα δεν έχει συζητήσει ποιες συγκεκριμένες ποινικές παραβάσεις εξετάζει, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας Γκάρλαντ του ανέθεσε να διερευνήσει τις προσπάθειες «παρέμβασης στη νόμιμη μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 ή στην πιστοποίηση της ψήφου του εκλεκτορικού σώματος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ