Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Σε 3-4 μήνες έρευνες στις νέες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο

Οι Τούρκοι συνεχίζουν απτόητοι το σχέδιό τους για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ “σε 3-4 μήνες η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στις νέες περιοχές που η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) αιτήθηκε να ξεκινήσει δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο”. Όπως είπε, υπάρχει μια τρίμηνη διαδικασία πρώτα και στη συνέχεια ίσως ένας μήνας αξιολόγησης.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έξι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τώρα συνεχίζει την 7η γεώτρηση της. “Το Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρηση του στα δυτικά της Κύπρου στην τοποθεσία ‘Σελτσούκ 1’”, ανέφερε.

Ο Ντονμέζ είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) ζήτησε άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης. “Τώρα υπάρχει μια διαδικασία και που θα συνεχιστεί για περίπου 3 μήνες. Εάν δεν υπάρξουν άλλοι αιτούντες, ο ΤΡΑΟ θα ξεκινήσει έρευνα σε αυτές τις περιοχές”, ανέφερε. “Εκτιμώ ότι σε 3-4 μήνες θα κάνουμε σεισμικές έρευνες εκεί. Στη συνέχεια αφού συλλέξουμε τα δεδομένα θα καθορίσουμε την περιοχή (γεώτρησης)”, είπε. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ‘συμφωνία’ πέρασε από τα κοινοβούλια των χωρών και στη συνέχεια η Τουρκία προχώρησε σε κατάθεσή της στον ΟΗΕ.

“Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε αυτές τις δραστηριότητες έρευνας εδώ το συντομότερο δυνατό. Ίσως η κοινή γνώμη να μην το γνωρίζει αλλά έχουμε μια ιστορία 20 χρόνων στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου στη Λιβύη. Μόνο το 2011, λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας μέχρι να υπάρξει ασφάλεια. Ο ΤΡΑΟ έχει καταστεί ισχυρός παίκτης που διεξάγει έρευνες όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε άλλα μέρη της Αφρικής. Πριν την επιδημία σχεδιάζαμε, στην Αλγερία”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ