• Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Γιαβούζ ξεκινά τις γεωτρήσεις

  12:30 μμ, Παρασκευή 19 Ιουλ 2019 12:30 μμ, Παρασκευή 19 Ιουλ 2019

  Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι σε λίγες ημέρες το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις και πως μέσα στον επόμενο μήνα το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις θα πάει στην ανατολική Μεσόγειο.

  “Ο Πορθητής συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για άλλον ένα μήνα. Ο Πορθητής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος 5 χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση και, βάσει της άδειας που έχουν λάβει από την ΤΔΒΚ τα Τουρκικά Πετρέλαια, θα παραμείνει στην Καρπασία για τρεις μήνες. Το ερευνητικό μας πλοίο Barbaros άλλωστε συνεχίζει γύρω από το νησί τις σεισμικές έρευνες. Το άλλο ερευνητικό μας το Ορούτς Ρέις μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη.

  Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν επιβεβαίωσε εάν ο Πορθητής βρήκε κοίτασμα, όπως φημολογείται, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση προβοκάτσιας κατά των τουρκικών γεωτρύπανων μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

  “Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή ο Πορθητής δεν έχει φτάσει ακόμη τον στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και ο Πορθητής έχει μάλλον τρεις - τέσσερις εβδομάδες ακόμη δουλειά… Υπάρχει μία οσμή προβοκάτσιας, μας έρχεται κι εμάς”, είπε ο Ντονμέζ.

  Σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τα χαρακτήρισε ως “βήματα εκφοβισμού”, προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να την κάμπτουν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί τα γεωτρύπανα.

  “Δεν αποτελεί εμπόδιο για τις εκεί ενέργειές μας. Δεν απειλούμαστε και το προσωπικό μας δεν διακατέχεται από αίσθημα ηττοπάθειας. Άλλωστε με το προσωπικό μας εκεί υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση. Με την πρώτη ευκαιρία θα τους επισκεφτώ και εγώ”, δήλωσε.

  Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν απέκλεισε συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς για το εάν γίνονται συνομιλίες με τις χώρες αυτές, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα.

  “Η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου είναι άλλο, η προώθηση και μεταφορά του είναι άλλο πράγμα. Από τη στιγμή που θα βρεθεί, θα πρέπει να φτάσει στις αγορές από τον πιο σύντομο δρόμο. Ο πιο σύντομος και ο πιο οικονομικός δρόμος για να φτάσει το αέριο της ανατολικής Μεσογείου στις αγορές είναι η Τουρκία, γιατί μπορεί να περάσει από την Ανατολία. Στο θέμα της συνεργασίας με άλλες χώρες…, τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν ήδη κάποιες επαφές και μπορεί να γίνουν κάποια βήματα για κοινά projects. Δεν είναι σωστό να ανακοινώσω ονόματα τώρα, αλλά τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν κάποιες επαφές”.

  Αναφορικά με το στάδιο που βρίσκεται η Άγκυρα για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται και από το δικό του υπουργείο Ενέργειας και από το υπουργείο Άμυνας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει. Άλλωστε, θα υποβληθεί σχετική πρόταση και στην τουρκική προεδρία και έπειτα θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης.

  Ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αφήσει εκτός ενεργειακής εξίσωσης την Τουρκία και ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της Άγκυρας από την ανατολική Μεσόγειο.

  “Η Ε/Κ Διοίκηση, αφότου ενισχύσαμε τις έρευνές μας εκεί, προβαίνει σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αφήσει έξω την Τουρκία από την εξίσωση. Να μας αποπροσανατολίσουν… Δεν μπορούν να επιλυθούν προβλήματα με σκούπισμα κάτω από το χαλί. Εμείς θα στηρίξουμε την όλη διαδικασία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν βρίσκουμε σωστό να μας φέρνουν προ τετελεσμένων. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την εξίσωση”, τόνισε, ενώ για την ‘πρόταση Ακιντζί’ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από την ΕΕ.

  “Η Ε/κ πλευρά πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση. Αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να κινούνται όπως ξέρουν εκείνοι. Η Ε.Ε. την είδε θερμά, αλλά δυστυχώς κι από εκεί ήρθε αρνητική απόφαση”, ανέφερε.

  Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα