Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους

“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ντονμέζ σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Πέντικ της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι η ανατολική Μεσόγειος ήταν μία περιοχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία την μετέτρεψε σε λίμνη ειρήνης.

“Αλλά μετά που η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποσύρθηκε από την περιοχή όλοι έβαλαν το χέρι τους. Και εμάς θέλουν να μας αποκλείσουν από εκεί, αλλά ποτέ. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές που έχουμε ‘αδειοδότηση’. Όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και σε εκείνο το νησί που ζουν και οι ομογενείς μας. Θα κάνουμε τις έρευνές μας στις περιοχές που η ‘τδβκ’ μας ‘αδειοδότησε’”, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στο δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, που ξεκίνησε για την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ είπε ότι σαν αυτό το γεωτρύπανο υπάρχουν 16 στον κόσμο και τα δύο δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

“Όταν τελειώσει το πρόγραμμά μας στην Μεσόγειο θα αποσύρουμε ένα από τα γεωτρύπανα μας στην Μαύρη Θάλασσα. Θα κάνουμε και εκεί τις έρευνές μας με βάση το πρόγραμμά μας. Δεν αναζητούμε φυσικό αέριο μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά. Στη Θράκη βρήκαμε φυσικό αέριο 3 δισ τ.μ. το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες 300 χιλιάδων σπιτιών για 10 χρόνια”, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός και σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το 2023 να μετατρέψουν τη χώρα σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Πηγή πληροφοριών: philenews.com, KYΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ