Τούρκος υπουργός Άμυνας: Σημαντική η διατήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε δηλώσεις του σε δεξίωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Κατεχόμενα. Ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε σημαντική την διατήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε πως «η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνοδευόταν στη χθεσινή εκδήλωση από σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία της χώρας του, με αφορμή την επέτειο για τα 452 χρόνια από την Αλωση της Κύπρου από τους Οθωμανούς και τα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΤΜΤ.

Αναφερόμενος αρχικά στα ελληνοτουρκικά, ο Γκιουλέρ τόνισε πως «είναι σημαντική η διατήρηση της θετικής περιόδου που διανύουμε με την γειτονική μας Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί η βούληση για λύση. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση».

Σχετικά με το Κυπριακό, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως «δεσμευόμαστε πλήρως τόσο για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος στο οποίο οι Κύπριοι αδελφοί μας θα ζουν με ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: «Η Κύπρος είναι το εθνικό μας θέμα. Για το λόγο αυτό, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να χαθούν άλλα 50 χρόνια σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα αποφευχθούν μονομερή βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού “λαού” στο νησί, θα ληφθούν υπόψη σωστά οι ιστορικές και σημερινές πραγματικότητες, θα αποφευχθούν οι ενέργειες και η ρητορική που στοχεύουν στην αύξηση της έντασης στην περιοχή και θα επιδειχθεί ισχυρή βούληση για ειρηνική, ισότιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ