Τουρκία: Το σόου της Ακσενέρ στο κοινοβούλιο για την ακρίβεια – Πήγε με μήλα, ντομάτες και πατάτες

Οι τιμές στα βασικά αγαθά στην Τουρκία τραβούν την ανηφόρα, με τους περισσότερους πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν ακόμη και τα απαραίτητα. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν απαγορευτικές, καθώς η ακρίβεια έχει ξεφύγει. Η Μεράλ Ακσενέρ, ανέβηκε στο βήμα του κοινοβουλίου με κάποια από αυτά τα προϊόντα και έδειξε τις αλλαγές στις τιμές πολλών αγαθών, μεταξύ των οποίων το γιαούρτι, το λεμόνι, η μελιτζάνα και το τυρί, μία προς μία, μέσα σε ένα χρόνο.

Θέλοντας να επισημάνει το πρόβλημα του πληθωρισμού στην χώρα, πήρε ντομάτες, πατάτες και μήλα μέσα στο Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα στην Τουρκία φτάνουν μέχρι και το 247%.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 9%. Έτσι, το επιτόκιο έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό. Τι άλλαξε λοιπόν στη χώρα μας; Τίποτα… Ούτε η ισοτιμία κυμάνθηκε ούτε τα επιτόκια άλλαξαν. Με άλλα λόγια, με την ευκαιρία αυτή, είδαμε για άλλη μια φορά ότι το χαμηλό επιτόκιο πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας χρησιμεύει μόνο για να κάνει τον κ. Ερντογάν ευτυχισμένο. Διότι δεν υπάρχει καμία επίδραση στην οικονομία. Κανείς δεν πιστεύει πια το ψέμα του. Γιατί η ακρίβεια στην αγορά συνεχίζει να πλήττει τους πολίτες μας. Η «φωτιά» στην κουζίνα συνεχίζει να μεγαλώνει» περιέγραψε.

«Κύριε Ερντογάν, πόσο σε άλλαξε το παλάτι» είπε η Ακσενέρ και πρόσθεσε: «Έχεις ξεχάσει τι θα πει να πεινάει κάποιος».

Η Ακσενέρ δήλωσε: «Για παράδειγμα, το γάλα, που είναι απαραίτητο για κάθε σπίτι… Η τιμή του 1 λίτρου ήταν 7,13 λίρες τον Νοέμβριο του 2021, αυξήθηκε σε 15,5 λίρες τον Νοέμβριο του 2022. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός αύξησης ενός έτους είναι 117,4%. Για παράδειγμα, ενώ η τιμή του 1 κιλού λευκού τυριού ήταν 32,89 λίρες, αυξήθηκε στις 85,80 λίρες μέσα σε ένα χρόνο. Με άλλα λόγια, το ποσοστό αύξησης ενός έτους είναι 160,9%. Η τιμή του 1 κιλού γιαουρτιού έχει αυξηθεί από 8,74 λίρες σε 17,98 λίρες, δηλαδή η αύξηση 1 έτους είναι 105,6%, 1 κιλό μελιτζάνες από 7,12 λίρες έφτασε στις 18,90 λίρες. Άρα μια αύξηση 1 έτους είναι 165,6%… Ένα κιλό ντομάτες ήταν 7,36 λίρες, σήμερα η τιμή τους έφτασε στις 19,9 λίρες, δηλαδή η αύξηση σε ένα έτος έφτασε το 170,3%. Ένα κιλό μήλα κόστιζαν πέρυσι 5,38 λίρες, φέτος 14,9 λίρες, η τιμή τους αυξήθηκε 177%. Η τιμή ενός κιλού ζάχαρης αυξήθηκε 247,4%. Κάποια παιδιά κοιμούνται νηστικά. Οι μητέρες τους, επειδή δεν μπορούν να τους δώσουν λίγο φαγητό να τους μαγειρέψουν κάτι τα βράδια, κλαίνε. Κύριε Ερντογάν τι έχεις πάθει; Πόσο σε άλλαξε το παλάτι…».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ