Τουρκία: Το 4ο γεωτρύπανο 7ης γενιάς από την Νότια Κορέα

Ένα τέταρτο γεωτρύπανο, 7ης γενιάς, αγόρασε η Τουρκία από την νοτιοκορεατική Daewoo και σύντομα θα καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της “Yeni Safak” με τίτλο “Το καλύτερο του κόσμου”.

Το γεωτρύπανο βαθέων υδάτων «West Cobalt» θα ξεκινήσει τις εργασίες του, αφού του δοθεί νέο όνομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Τουρκία θα είναι ο πρώτος χρήστης του West Cobalt, γνωστού ως Cobalt Explorer στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Η Τουρκία, της οποίας τα τρία υπάρχοντα πλοία είναι 6ης γενιάς, θα προσθέσει το πλοίο γεωτρήσεων 7ης γενιάς στον στόλο της.

Ενώ τα πλοία 6ης γενιάς διαθέτουν ικανότητα γεώτρησης εξαιρετικά βαθιάς θάλασσας με δυνατότητα διεξαγωγής θαλάσσιας γεώτρησης υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων, η ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένει ότι τα πλοία 7ης και τελευταίας γενιάς θα αυξήσουν περαιτέρω αυτή την ικανότητα.

Τουρκία γεωτρύπανο

Εκτροπή γεωτρύπανων στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η παραγωγή του Cobalt Explorer στο ναυπηγείο βρίσκεται προς το τέλος της και θα παραδοθεί με λίγες προσαρμογές. Αναμένεται ότι το πρώτο σημείο υπηρεσίας του πλοίου θα είναι τα κοιτάσματα όπου ανιχνεύεται φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα.

Τονίζεται επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εκτρέψει ορισμένα πλοία του στόλου της σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο, “σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω οι ελληνοκυπριακές παρενοχλήσεις”, όπως υποστηρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει τρία ακόμη πλοία γεώτρησης, το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ στον στόλο της. Και τα τρία γεωτρύπανα είναι ικανά για γεώτρηση εξαιρετικά βαθέων υδάτων, 6ης γενιάς. Τα πλοία μπορούν να πραγματοποιήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις υπό υψηλή πίεση άνω των 12 χιλιάδων μέτρων βαθύτερα από την Τάφρο Μαριάνα, τη βαθύτερη τάφρο στον κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ