Τουρκία: Πολιτικός «σεισμός» από το βίντεο – μανιφέστο του Κιλιτσντάρογλου – «Είμαι Αλεβίτης και θέλω να φέρω την αλλαγή»

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει βάλει το βίντεο – μανιφέστο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μέσω του οποίου κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν και να φέρουν την αλλαγή στη χώρα και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ ότι «είμαι Αλεβίτης και θέλω να φέρω την αλλαγή στην Τουρκία, να ξεριζώσω το παλιό σύστημα». Το βίντεο μέσα σε περίπου 12 ώρες το έχουν δει περισσότεροι από 10 εκατ. Τούρκοι.

«Αγαπημένα μου παιδιά που σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσετε για πρώτη φορά εγώ είμαι Αλεβίτης. Είμαι ένας αληθινός μουσουλμάνος που μεγάλωσα πιστεύοντας στο Δίκαιο. Έχω μια ψυχή που μου έδωσε ο Θεός και δεν θα καταπατήσω το δικαίωμα ανθρώπου.

Μπροστά μας έχουμε ένα σημείο καμπής και σε αυτό εσένα νέε ψηφοφόρε σε έχουμε ανάγκη. Με μια ψήφο σου θα βγάλεις την Τουρκία από τις συζητήσεις για τις αιρέσεις γεγονός που προκαλεί πόνο, από την Μέση Ανατολή που έχει μετατραπεί σε βούρκο. Θα πας την Τουρκία εκεί που της αξίζει. Από εδώ και πέρα δεν θα μιλάμε για την ταυτότητα των ανθρώπων αλλά για τις επιτυχίες. Από εδώ και πέρα δεν θα μιλάμε για τις διαφορές και τις διχόνοιες αλλά αντιθέτως θα μιλήσουμε για τα κοινά μας και τα όνειρά μας.

Θα συμμετέχεις σε αυτή την εκστρατεία της αλλαγής; Θα σταθείς δίπλα μου σε αυτή την αλλαγή; Σε αυτό το σύστημα που λέει ‘Αλεβίτης δεν μπορεί’, θα μπορέσεις να πεις πως μπορεί να γίνει το σωστό, το ηθικό, το έντιμο και το ορθό. Θα απλώσεις το χέρι; Είσαι έτοιμος να ξεριζώσεις οριστικά αυτό το σύστημα που προκαλεί διχόνοια; Ελάτε νέοι να ξεπεράσουμε μαζί αυτό το σημείο καμπής. Πιστεύω πως με μια ψήφο θα το ξεπεράσουμε και σας εμπιστεύομαι. Αγαπημένοι νέοι σας φιλώ στα μάτια».

Σημειώνεται ότι οι Αλεβίτες τιμούν ιδιαίτερα τον Αλή. Όμως η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά. Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό υπό τους ήχους μπαγλαμά. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβήδες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά..

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ