Τουρκία: Οι πέντε λόγοι που κλιμακώνει τώρα την ένταση εν μέσω πολέμου

Η Τουρκία με τις  πτήσεις αεροσκαφών της ακόμα και πάνω από μεγάλα,  κατοικημένα, ελληνικά νησιά, η ενεργοποίηση της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας,  η διπλωματική διαμάχη που ακολούθησε με το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τα ελληνικά διαβήματα στην Άγκυρα και  οι νέες τουρκικές προκλήσεις με τις  ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. που κάνουν το άσπρο μαύρο, σηματοδοτούν μια νέα εποχή έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Η Ελλάδα ακύρωσε τις συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και το ερώτημα είναι, γιατί εν μέσω πολέμου στην Ευρώπη, η Τουρκία αποφασίζει να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά. Το ερώτημα έθεσε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Νίκος Χατζηνικολάου στον αναλυτή διεθνών θεμάτων και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη.

Ο κ. Φίλης απάντησε ότι η Άγκυρα εκτιμά πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσει τις αντοχές των συμμάχων της:

“Είναι εμφανές ότι η Τουρκία έχει αναβαθμισμένη αυτοπεποίθηση αυτή την εποχή, λόγω της στάσης που τηρεί στην κρίση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχει λοιπόν αποφασίσει να τεστάρει τόσο την Ελλάδα όσο και τη Δύση. Έχει δηλαδή “αέρα στα πανιά της” και με σχετικά χαμηλής (σε σχέση με άλλες προκλήσεις) έντασης ενέργειες, δοκιμάζει την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και, τρόπον τινά, τη συνοχή του ΝΑΤΟ”, είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

“Εξ ού και το οργισμένο σήμερα το πρωί τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, στο οποίο απάντησε η Άγκυρα κάνοντας το άσπρο μαύρο.  Μην ξεχνάμε όμως και την ιστορική και συμβολική σημασία που έχει το 2022, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και πώς αυτή η θλιβερή για εμάς επέτειος χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν, για να τροφοδοτεί τον εθνικισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Επιπλέον υπάρχουν και δηλώσεις όπως του κ. Χαρδαλιά που πριν από λίγες ημέρες που είχε μιλήσει για κράτος τρομοκράτη, οι οποίες και αυτές υποτίθεται ότι απαντώνται μέσω των παραβιάσεων. Άλλωστε η Άγκυρα θέλει να δηλώσει ότι η αποκλιμάκωση είναι μεν επιθυμητή, αλλά με τους δικούς της όρους.”

Ενδεχόμενη περαιτέρω ένταση

Ο κ. Φίλης σημείωσε πάντως ότι “η επιθετικότητα της Τουρκίας μας δίνει βήμα και ενισχύει τα επιχειρήματά μας περί επιθετικότητας της Άγκυρας και αναξιοπιστίας της. Θα έλεγα μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότεροι στη Δύση να μας ακούν τώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κεραίες τους είναι ευαίσθητες απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Τουρκία”.

Πάντως ο κ. Φίλης δεν απέκλεισε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία:  “Ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων δεν αποκλείεται, καθώς τα ζητήματα ενέργειας βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, να δούμε και τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε διαφιλονικούμενα νερά, τις επόμενες εβδομάδες”, είπε.

Άσκηση μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά

Διευκρινίσεις για το τι σημαίνει η ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του Αιγαίου έδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, επρόκειτο για μία εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, όταν τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναπτύχθηκαν στις θέσεις τους με βάση τα σχέδια που προβλέπονται, δόθηκε εντολή από το ΓΕΕΘΑ να πραγματοποιηθεί κανονικά μία άσκηση ετοιμότητας. Διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο οι αρμόδιες διευθύνσεις αεράμυνας όσο και οι χειριστές των συστημάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ