Τουρκία: Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης παρέδωσε ο ίδιος το ρολόι όταν είδε ότι ήταν στα αντικείμενα που αγόρασε

Νέες πληροφορίες για την υπόθεση με την σύλληψη του Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελου Σίσκου, για κλοπή ρολογιού από κατάστημα στην Τουρκία.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου 17 Απριλίου, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν τον Μέγα Αρχιμανδρίτη για κλοπή ρολογιού τσέπης, αξίας 24.οοο ευρώ το οποίο είχε κατασκευαστεί για συλλεκτική συλλογή το 1.800 για λογαριασμό των Ανακτόρων.

Ο Αγαθάγγελος Σίσκος μπήκε στη φυλακή αλλά στην συνέχει αποφυλακίσθηκε έπειτα από παρέμβαση της Αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης τον έβαλε σε αργία επ’ αόριστο. Πηγές από το Φανάρι υποστηρίζουν ότι ο Πατριάρχης είναι φοβερά προβληματισμένος και λυπημένος για το συμβάν διότι διασύρεται το Πατριαρχείο αφού το θέμα έχει λάβει εκτενείς διαστάσεις με προβολή σχετικού βίντεο από το τουρκικό δίκτυο «Show Haber».

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος σε δηλώσεις της ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως, «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής κι έπρεπε να σκέπτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».

«Ο Αρχιμανδρίτης μετά την κλοπή ήπιε τσάι με τους υπαλλήλους»

Υπάλληλος του καταστήματος ανέφερε ότι «ο Αρχιμανδρίτης ούτε ίδρωσε, ούτε το χέρι του έτρεμε, ούτε τίποτα. Ήρθε κάθισε μαζί μας, συνομίλησε μαζί μας, ήπιε τσάι»

Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Έχει τεθεί σε αργία»

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα δημοσιεύματα για τη σύλληψη του Μέγα Αρχιμανδρίτη, Αγαθάγγελου Σίσκου. Το Πατριαρχείο αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την υπόθεση ,ο Αρχιμανδρίτης τέθηκε σε αργία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμία άλλη δήλωση».

Τι είπε ο ίδιος

Ο ίδιος ο Μέγας Αρχιμανδρίτης είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι «έχει ανατεθεί το θέμα σε νομικό. Όσο γίνεται έρευνα δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι και επίσης δεν έχω και την άδεια του διευθυντού του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διότι είναι θεσμικό το ζήτημα, διότι στο εν λόγω βίντεο αναφέρεται στην ιδιότητα κάποιου κληρικού του Πατριαρχείου η εν λόγω κυρία, οπότε είναι θεσμικό το ζήτημα και δεν μου επιτρέπεται να πω κάτι». Σε ερώτηση γιατί ο Πατριάρχης τον έθεσε σε αργία επ’ αόριστο, απάντησε ότι «αυτό είναι ένα πνευματικό ζήτημα που το γνωρίζει ο ίδιος ο Πατριάρχης, τώρα τι να σας πω;».

Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος

Αγαθάγγελος Σίσκος: Παρέδωσε ο ίδιος το ρολόι

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η υπόθεση του Αρχιμανδρίτη έχει ήδη κλείσει νομικά. Μάλιστα είχε κλείσει προτού το τουρκικό δίκτυο «Show Haber» παρουσιάσει το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος παρέδωσε ο ίδιος το ρολόι όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που αγόρασε από το κατάστημα. Την υπόθεση παρουσίασε μόνο το δίκτυο «Show Haber» και κανένα άλλο  δίκτυο στην Τουρκία δεν έχει ασχοληθεί.

Πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1 πως το γεγονός ότι στον Αρχιμανδρίτη επιβλήθηκε το πνευματικό επιτίμιο της αργίας δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Είναι μία πρακτική που συνηθίζεται μέχρι την διαλεύκανση μίας υπόθεσης.

Ποιος είναι ο Αγαθάγγελος Σίσκος

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, Αγαθάγγελος Σίσκος, είναι μια σημαντική προσωπικότητα του Φαναρίου. Πρόκειται για έναν εκ των έμπιστων του Οικουμενικού Πατριάρχη με γρήγορη ανέλιξη στην ιεραρχία.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος γεννήθηκε το 1985 στην Καστοριά. Το 2004 εισήχθη τρίτος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας τις θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), εξ’ αιτίας της κατ’ έτος άριστης επίδοσής του, λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό “Άριστα”. Ακολούθως, έγινε δεκτός μετά από αξιολόγηση και εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας με βαθμό “Άριστα” το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική το 2011. Το 2011 έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.. Συμμετείχε ως εισηγητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά.

Διάκονος χειροτονήθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του επιδόθηκε Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, στις 5 Ιανουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Είναι Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου. Από τον Φεβρουάριο του 2013 τυγχάνει Γραμματέας του επίσημου περιοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου “Ορθοδοξία” μετά από συνοδική απόφαση, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 είχε τον τίτλο του Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, που τον καθιστούσε υπεύθυνο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Συμμετέχει επίσης στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο με αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα τελευταία χρόνια ως Μέγας Αρχιμανδρίτης είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ