Εκλογές 2023: Αύριο, στις 11 το πρωί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι ακολουθεί

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Σάββατο 22 Απριλίου και ώρα 11:00 θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει και επίσημα την προκήρυξη των εκλογών, ενώ αναμένεται να κάνει έναν πολύ μικρό απολογισμό της θητείας του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιμείνει στο θεσμικό τόνο, δηλαδή ότι οι εκλογές γίνονται στην ολοκλήρωση της τετραετίας και στο να μην υπάρχει τοξική αντιπαράθεση.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να θυροκολληθεί στο περιστύλιο. Με τη θυροκόλλησή του, αρχίζει αμέσως η προεκλογική περίοδος.
Με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος τίθενται σε ισχύ μία σειρά από διαδικασίες και οι αντίστοιχες προθεσμίες. Ύστερα από 10 μέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και στις 12 μέρες, λήγει η επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α΄ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Η ημερομηνία αυτή είναι κρίσιμη, καθώς το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα κρίνει και το κατά πόσον θα επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, μετά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων.

Επίσης, σημειώνεται ότι με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή ξεκινούν αμέσως -δηλαδή την Κυριακή το πρωί- και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ