Τουρκία: Εθνικό πένθος επτά ημερών με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 2310 – Στους 1300 οι νεκροί στην Συρία

Με την γη να σείεται στην νοτιοανατολική Τουρκία,  δεκαεννέα ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την χώρα, καθώς και τη βορειοδυτική Συρία, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές συνεχίζονται υπό το φως προβολέων, με τη συνδρομή στρατιωτών και εθελοντών.

Σεισμός στην Τουρκία: Ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια ο Κρίστιαν Ατσού

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.  Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου το κρύο είναι τσουχτερό.

Σεισμός στην Τουρκία: Ρεπόρτερ μεταδίδει live ενώ χτυπά ξανά ο εγκέλαδος – Εικόνες τρόμου και χάους

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους. Σήμερα, όμως, εννέα ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου (04:17 τοπική ώρα) ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Νύχτα εφιάλτης σε Τουρκία και Συρία μετά τους ισχυρούς σεισμούς – LIVE εικόνα από την επιχείρηση διάσωσης

Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Στη Συρία

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν από τους σεισμούς  στην γειτονική βόρεια Συρία Συρία,  σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και από διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ