Το Χόλιγουντ ήταν με τον Χίτλερ

Το Χόλιγουντ ήταν με τον Χίτλερ

Στοιχεία για τη στενή συνεργασία αμερικανικών εταιρειών-κολοσσών του Χόλιγουντ με τη ναζιστική λογοκρισία και διπλωματία καθ’ όλη τη δεκαετία του 1930 φέρνει στο φως βιβλίο του μεταδιδακτορικού ερευνητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Μπεν Ούρβαντ, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη σκοτεινή πλευρά της χρυσής εποχής του αμερικανικού κινηματογράφου.

Το απόσπασμα του βιβλίου “Η συνεργασία. Το Συμβόλαιο του Χόλιγουντ με τον Χίτλερ”, που αποκαλύπτει το εύρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, δημοσίευσε κατ΄ αποκλειστικότητα το αμερικανικό περιοδικό “Hollywood Reporter” στο τελευταίο τεύχος του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στο δημοσίευμα, καταδεικνύεται ότι οι ναζί απειλούσαν να απαγορεύσουν τις προβολές αμερικανών ταινιών στη Γερμανία, εκτός κι αν τα στούντιο παραγωγής συνεργάζονταν μαζί τους.

Συνολικά από το 1933, που ο Χίτλερ και η συμμορία του πήραν την εξουσία, 250 αμερικανικές ταινίες προβλήθηκαν στη Γερμανία, που μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις αμερικανικές ταινίες.

Η συνεργασία του Χόλιγουντ και ναζιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με το βιβλίο και το δημοσίευμα, συνεχίστηκε μέχρι το το 1940 γιατί οι επιχειρηματίες της RKO, της MGM, της 20th Century Fox, της Universal και της Paramount θεωρούσαν ότι θα έχαναν σημαντικά έσοδα σε περίπτωση που οι ναζί απαγόρευαν τις ταινίες τους ή διέκοπταν τη συνεγασία μαζί τους.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ