Το τελευταίο επίσημο ταξίδι της Μέρκελ στις ΗΠΑ – Το μήνυμα που φέρνει από το Βερολίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, κατά την τελευταία, όπως φέρεται να είναι, επίσημη επίσκεψή της ως καγκελαρίου στις ΗΠΑ και μάλιστα, μεταφέρει μήνυμα στον στενό σύμμαχο του Βερολίνου: έχετε έναν φίλο.

Η Μέρκελ που δεν θα επιδιώξει άλλη θητεία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, αναμένεται να συζητήσει με τον Μπάιντεν την πανδημία του κορονοϊού, την άνοδο της Κίνας αλλά και τον ρωσικό αγωγό στον οποίο αντιτίθεται η Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα το πρωί, η Μέρκελ συναντήθηκε με την Κάμαλα Χάρις ξεκινώντας το επίσημο μέρος της επίσκεψής της στις ΗΠΑ. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την υποδέχθηκε στην επίσημη κατοικία της όπου της παρέθεσε πρόγευμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για όλο το εύρος των γερμανοαμερικανικών σχέσεων.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη έχει στόχο να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ μετά το χαμηλό σημείο στο οποίο βρέθηκαν κατά την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Η Μέρκελ είναι η πρώτη επικεφαλής κυβέρνησης από την Ευρώπη που γίνεται δεκτή από τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προσκαλέσει τη Μέρκελ τον περασμένο μήνα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press – Πηγή βίντεο/φωτο: Associated Press

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ