Το SPD για τις παρακολουθήσεις

Το SPD για τις παρακολουθήσεις

 

Ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αναμένεται να γίνει αντικαγκελάριος της Γερμανίας αν υπάρξει μετεκλογική συμφωνία δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ότι θα του ήταν δύσκολο να φανταστεί να συνάπτεται μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες παραβιάζουν τα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα των πολιτών.

Ο Γκάμπριελ έκανε τη δήλωση αυτή αντιδρώντας σε πληροφορίες που έλαβε το Βερολίνο, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ μπορεί να παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει οργή στη Γερμανία.

“Δεν είναι ανησυχητικό ότι βάζουν κοριούς στη Μέρκελ, αλλά ότι βάζουν κοριούς σε πολίτες του έθνους μας. Αυτό δείχνει πως το σκάνδαλο της NSA (η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) δεν έχει ακόμη τελειώσει … αλλά και είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχαμε προηγουμένως αντιληφθεί”, δήλωσε ο Γκάμπριελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Το SPD και οι συντηρητικοί της Μέρκελ διεξάγουν συνομιλίες για να συστήσουν μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ χαρακτήρισε τις καταγγελλόμενες υποκλοπές του ιδιωτικού κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ “παραβίαση εμπιστοσύνης”, λέγοντας στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung πως “οι ΗΠΑ οφείλουν μια συγγνώμη”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ