Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου

Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο είναι οικονομικά υγιές και επιτρέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το ποσό που θα προσφέρει.

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ, σήμερα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες που ήταν αφιερωμένο στο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται … Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο συμβολής στη χρηματοδότηση αυτού του πακέτου» δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος» προσέθεσε στη συνέντευξη τύπου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καθησυχαστικός ο Ντάισελμπλουμ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας », είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέφερε ότι με τη συμφωνία το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για την Κύπρο θα είναι έως το 100% το 2020. Μετά από περίπου 10 ώρες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφωνήθηκε το σχέδιο διάσωσης να ανέλθει συνολικά στα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ευρωζώνη σε αυτό το δάνειο θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνεισφορά του ΔΝΤ.

Συμβολή και της Ρωσίας, βλέπει ο Όλι Ρεν

Για το ίδιο θέμα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.

Εκτός από το θέμα της Κύπρου, οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων έκτακτης ανάγκης για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ώστε να υπάρξει ομαλή επιστροφή τους στην αγορά χρηματοδότησης φέτος και το επόμενο έτος.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ