Το ολονύχτιο θρίλερ μετά την έκρηξη στην Πολωνία: Πώς εκτονώθηκε η ένταση

Μία νύχτα-θρίλερ ήταν για το Μπαλί, την Ουάσιγκτον, τη Βαρσοβία και το Κίεβο, η νύχτα της 15ης προς την 16η Νοεμβρίου, μετά τις αναφορές ότι πύραυλοι έπληξαν χωριό της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο άνδρες.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, αντιμετώπιζαν πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τις «έξαλλες» αντίδρασεις του προέδρου της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα και του Ουκρανού ομόλογού του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Corriere Della Sera, ήταν μία «κτηνώδης» νύχτα για το Μπαλί, την Ουάσιγκτον, τη Βαρσοβία και το Κίεβο. Δεν υπήρχαν ακόμη σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του πυραύλου που έπληξε το χωριό της Πολωνίας. Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε την επέμβαση του ΝΑΤΟ, την ώρα που η Πολωνία συγκαλούσε πολεμικό συμβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ και προκαλώντας συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ένταση εκτονώθηκε το πρωί της Τετάρτης, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φεύγοντας από τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, ανέφερε πως «δεν φαίνεται πιθανό ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Θα δούμε ποια θα είναι η ανασυγκρότηση των ειδικών του ΝΑΤΟ» ανέφερε. Στην συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην το αποδέχεται.

Το ρεπορτάζ της Corriere Della Sera συνεχίζει λέγοντας πως «ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει». «Το δυτικό μπλοκ πρέπει να “περιορίσει” τον Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς όμως να τροφοδοτήσει μια κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή» αναφέρεται στο άρθρο. Ο Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Άντονι Μπλίνκεν κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και εβδομάδες. Από τη μια πλευρά, η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική διπλωματία χτίζει τις προϋποθέσεις για να φτάσει σε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παραγκωνίσει τον Ζελένσκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ