Το μεγάλο οικονομικό μπόνους που οι εργαζόμενοι της εταιρείας τρέχουν για να το πιάσουν κάθε μήνα

Κατά καιρούς οι εταιρίες προσφέρουν στους υπαλλήλους του με διάφορα μπόνους προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα τους.  Αυτά έχουν κυρίως να κάνουν με την παραγωγικότητα. Αυτό όμως που έκανε μια εταιρία στην Κίνα μάλλον δεν έχει προηγούμενο.

Αντικατέστησε το πρόγραμμα μπόνους για τους εργαζόμενους στο τέλος του έτους με ένα άλλο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της άσκησης  δίνοντας δελεαστικές οικονομικές ανταμοιβές για τους εργαζόμενους που ασκούνται καθημερινά.

Η Guangdong Dongpo Paper, μια εταιρεία χαρτιού στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο διεθνώς επειδή αντικατέστησε το παραδοσιακό πρόγραμμα μπόνους των εργαζομένων της με βάση την απόδοση με ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην αθλητική απόδοση. Για να προωθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής μεταξύ των 100 υπαλλήλων της, η διοίκηση αποφάσισε να τους ανταμείβει με βάση το πόσο γυμνάζονται. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θα δικαιούται ένα πλήρες μηνιαίο μπόνους αν τρέχει 50 χιλιόμετρα το μήνα. Θα λάβει το 60% του μπόνους για να τρέξει 40 χιλιόμετρα και το 30% για 30 χιλιόμετρα. Οι λάτρεις του τρεξίματος μπορούν να πάρουν μπόνους 30% αν αποδείξουν ότι έτρεξαν πάνω από 100 χιλιόμετρα σε ένα μήνα.

“Η επιχείρησή μου μπορεί να αντέξει μόνο αν οι υπάλληλοί μου είναι υγιείς”, δήλωσε το αφεντικό της Dongpo Paper, Lin Zhiyong, προσθέτοντας ότι πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους του να απολαμβάνουν τον αθλητισμό και την γυμναστική.

Η απόσταση που διανύει κάθε εργαζόμενος παρακολουθείται από μια εφαρμογή στα τηλέφωνά τους, η οποία λαμβάνει επίσης υπόψη δραστηριότητες όπως η ορεινή πεζοπορία και το γρήγορο περπάτημα, οι οποίες μπορούν να αντιπροσωπεύουν το 60% και το 30% αντίστοιχα της συνολικής απαιτούμενης άσκησης. Το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένο και ο Lin Zhiyong, ο ίδιος κάπως λάτρης της άσκησης, ισχυρίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το πλήρες μπόνους.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι εργαζόμενοι της Dongpo Paper δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευχαριστημένοι με τη νέα δομή μπόνους, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία τους επιτρέπει πλέον να “πιάσουν με σμπάρο δύο τρυγώνια”, καθώς “μπορούν να αποκτήσουν και υγεία και χρήματα”. Αλλά ενώ η νέα πολιτική έχει λάβει γενικά θετικά σχόλια στο διαδίκτυο, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις.

“Η πρόθεση της πολιτικής της εταιρείας είναι καλή, αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη της τυχόν υπάρχουσες καταστάσεις ή προβλήματα υγείας των εργαζομένων της”, σχολίασε ένα άτομο στο διαδίκτυο, ρωτώντας ποια είναι η πολιτική για τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν με άλλο τρόπο στις απαιτήσεις του μπόνους.

Άλλοι κατηγόρησαν την Guangdong Dongpo Paper ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπαλλήλων της θέτοντας πολύ υψηλά όρια μπόνους για αυτούς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα γόνατά τους κυνηγώντας αυτούς τους στόχους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ