Τιτανικός: Το τελευταίο μήνυμα του Βρετανού κροίσου – Με οκτώ ώρες καθυστέρηση δηλώθηκε η εξαφάνιση του υποβρυχίου

Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε ο Βρετανός κροίσος Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος είναι ένας από τους 5 επιβάτες του τουριστικού υποβρύχιου σκάφους που χάθηκε στα βάθη του ωκεανού κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, αποκάλυψε πολύ κοντινός του φίλος. 

Μια μέρα πριν εκτοξευθεί το υποβρύχιο από το OceanGate Expeditions, ο δισεκατομμυριούχος έστειλε ένα SMS στον φίλο του και συνταξιούχο αστροναύτη της NASA, συνταγματάρχη Terry Virts, με το οποίο τον ενημέρωσε για το μεγάλο ταξίδι του για να δει από κοντά το διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού.

«Γεια, αύριο ξεκινάμε. Όλα φαίνονται καλά. Ο καιρός ήταν κακός, οπότε περιμέναμε», έγραφε ο 58χρονος Χάρντινγκ.

Ο συνταξιούχος αστροναύτης της NASA ανέφερε ακόμη ότι ο Βρετανός κροίσος αναζητά συνεχώς την περιπέτεια και «δεν μιλούσε για τους κινδύνους». «Καταλάβαινε τους κινδύνους σίγουρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», πρόσθεσε ο Virts.

«Έχει κατέβει στο βαθύτερο μέρος του ωκεανού. Έχει κάνει μερικά παγκόσμια ρεκόρ… στην Τάφρο των Μαριανών-Mariana Trench (το βαθύτερο μέρος του ωκεανού). Μιλήσαμε αρκετά για τους κινδύνους και τα διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει. Ήταν πολύ ενθουσιασμένος με το ταξίδι» δήλωσε ακόμη ο Terry Virts.

Με καθυστέρηση οκτώ ωρών δηλώθηκε η εξαφάνισή του – «1% πιθανότητες επιβίωσης για το πλήρωμα»

Η εταιρεία OceanGate στην οποία ανήκει το υποβρύχιο που αναζητείται στον Ατλαντικό χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του στην Ακτοφυλακή, αφού έχασε επαφή μαζί του, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail.

Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince.

Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το πλήρωμα – που έχει περίπου 45 ώρες οξυγόνου – έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

Ο υποπλοίαρχος David Mauget, πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αν συμβούλευα τον πρωθυπουργό, θα έλεγα ότι οι πιθανότητές τους είναι 1%.»

«Δεν τους έχουμε βρει ακόμα. Αν τους βρούμε, θα ανέβαζα τις πιθανότητες στο 15%. Είναι ζοφερό – δεν θέλω να το πω, αλλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Θαύματα συμβαίνουν [όπως τα αγόρια από την Ταϊλάνδη], αλλά αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση. Πρόκειται για έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο»  πρόσθεσε.

Όλο το χρονικό

Ομάδες έρευνας και διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες, που επρόκειτο να κάνει περιήγηση στο θρυλικό ναυάγιο. Η επαφή με τον Τιτάνα, όπως ονομάζεται το σκάφος, χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά με την κατάδυσή του το απόγευμα της Κυριακής.

Οι επιβάτες του Τιτάνα είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια ο καθένας για να θαυμάσουν από κοντά το κουφάρι του Τιτανικού. Ανάμεσά τους ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ κι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταβούντ με τον 19χρονο γιο του.

Στη μοιραία κατάδυση του Τιτάνα πιστεύεται ότι βρισκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιοκτήτριας εταιρείας του σκάφους Στόκτον Ρας. Σε παλαιότερο βίντεο ο ίδιος είχε αναλάβει την ξενάγηση στο εσωτερικού του, εστιάζοντας στο πόσο απλός είναι ο χειρισμός τους.

Με μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10 τόνων το υποβρύχιο σκάφος διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Ιλον Μασκ για την επικοινωνία του. Χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να καταδυθεί 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, όπου βρισκόταν το ιστορικό ναυάγιο.

Τα σενάρια για το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε

Το CNN παρέθεσε τα πέντε σενάρια για το υποβρύχιο:

1. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η διακοπή ρεύματος, η οποία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την απώλεια επικοινωνίας, ανέφερε ο ειδικός σε υποβρύχια και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Eric Fusil. «Ορισμένα υποβρύχια διαθέτουν γεννήτρια αλλά δεν είναι σαφές αν το σκάφος “Titan” είχε εφεδρικό σύστημα ενέργειας όταν χάθηκε το ίχνος του», πρόσθεσε.

2. Ένα βραχυκύκλωμα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο τουριστικό υποβρύχιο, το οποίο όχι μόνο θα κατέστρεφε τα συστήματα επικοινωνίας του, αλλά θα προκαλούσε τοξικές αναθυμιάσεις σε έναν μικρό, κλειστό χώρο – ένα σημαντικό κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, υπογράμμισε ο Αυστραλός καθηγητής.

3. «Μπορεί να έχει πλημμυρίσει. Είναι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για όλα τα τουριστικά σκάφη που βρίσκονται κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού καθώς δέχονται τεράστιες πιέσεις. Πάντως, το σκάφος “Titan” είναι εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την πίεση στο σκάφος και ενεργοποιεί μια προειδοποίηση στον χειριστή του εάν εντοπιστούν προβλήματα» ανέφερε επίσης ο Eric Fusil.

4. «Υπάρχει ο κίνδυνος να έχει παγιδευτεί κάπου. Με ισχυρά υποβρύχια ρεύματα και τα συντρίμμια του Τιτανικού στον πυθμένα του ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα το υποβρύχιο να έχει παγιδευτεί ή μπλοκαριστεί στη διάρκεια της πορείας του» δήλωσε ακόμη ο Eric Fusil.

5. Ένα άλλο σενάριο είναι να υπάρξει διαρροή στο υπό πίεση κύτος, οπότε οι προβλέψεις δεν είναι καλές, δήλωσε ο Alistair Greig, καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

Ποιοι είναι οι επιβάτες του υποβρυχίου

Πέντε άτομα επέβαιναν στο υποβρύχιο τη στιγμή που έχασε επαφή, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή. Ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Σύμφωνα με το Sky News και το BBC στο υποβρύχιο στο πλοίο επέβαιναν επίσης ο 73χρονος Γάλλος πιλότος υποβρυχίων, Πολ Ανρί Ναρζολέ, και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.

Δύο Πακιστανοί, ο Σαχζάντα Νταβούντ και ο γιος του Σουλεμάν, επέβαιναν επίσης στην αποστολή, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οικογένεια τους.

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής, Χάμις Χάρντινγκ, είχε σπουδάσει Φυσικές Επιστήμες και Χημική Μηχανική στο Κέμπριτζ και είχε άδεια πιλότου. Πέρυσι, ήταν ένας από τους τουρίστες του διαστήματος που συμμετείχαν στην 5η εμπορική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος.

Ο Χάρντινγκ είναι κάτοχος ρεκόρ Γκίνες για το ταξίδι του γύρω από τη Γη δια μέσω των Βόρειου και Νότιου Πόλου. Είναι, επίσης, πρόεδρος της Action Aviation, μίας διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εμπορικών πτήσεων και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι.


Πολ Ανρί Ναρζολέ

Πέραν των επιστημόνων επιβάτης του υποβρυχίου είναι ο Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην Γάλλος διοικητής στο Ναυτικό, δύτης ανοιχτής θάλασσας και πλοηγός υποβρύχιων. Ως διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για το E/M Group και RMS Titanic, θεωρείται πως είναι πιθανό να ήταν στο πηδάλιο.

Στόκτον Ρας

Αναφορές έχουν προκύψει επίσης ότι ο Στόκτον Ρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, της εταιρείας που οργάνωσε την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού, επέβαινε στο σκάφος.

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταούντ

Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Πακιστάν και ο έφηβος γιος του είναι οι υπόλοιποι δύο επιβαίνοντες στο υποβρύχιο που αγνοείται.

Ο Σαχζάντα Νταβούντ, 48 ετών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της φιλανθρωπικής οργάνωσης Prince’s Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο γιος του Σουλειμάν 19 ετών, επέβαιναν στο μικροσκοπικό υποβρύχιο σκάφος με τους τουρίστες που πληρώνουν για να δουν το διάσημο ναυάγιο όταν έχασαν το σήμα στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, στα ανοικτά της Νέας Γης του Καναδά.

Συντετριμμένη η οικογένειά τους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Σαχζάντα, Κριστίνα και της κόρης του Αλίνα, υπομένουν τώρα μια αγωνιώδη αναμονή για τους αγαπημένους τους. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ανησυχία που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι μας και θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους να προσευχηθούν για την ασφάλειά τους», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωση.

Η οικογένεια Νταβούντ είναι από τις πλουσιότερες στο Πακιστάν, αλλά έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Σαχζάντα πιστεύεται ότι ζει σε μια έπαυλη στο Surrey με την Κριστίν η οποία εργάζεται ως life coach και τα δύο παιδιά τους.

Ο αγνοούμενος μεγιστάνας είναι ο αντιπρόεδρος της Engro Corporation, η οποία παράγει λιπάσματα, τρόφιμα και ενέργεια, καθώς και της Dawood Hercules Corporation, η οποία παράγει χημικά. Γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ