Την αλβανική υπηκοότητα δίνει ο Ράμα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Του Βασίλη Σκουρή

Την αλβανική υπηκοότητα έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα για το οποίο μάλιστα η Αθήνα πίεζε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ελληνική διπλωματία θεωρεί θετική την εξέλιξη, πολύ περισσότερο καθώς είχε προηγηθεί η εξέλιξη με τα στρατιωτικά νεκροταφεία των ελλήνων του 1940.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις 19 και 20 Ιανουαρίου στη Χειμάρρα σε συνέχιση του εφόλης της ύλης διαλόγου που ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Κρήτη.

Νίκος Κοτζιάς: Μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνη

Ως μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου αλλά και ως μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς χαρακτηρίζει με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα στον ελληνορθόδοξο ιερωμένο.

“Χαιρετίζω” γράφει ο Ν. Κοτζιάς “την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ένα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας”.

Το Προεδρικό Διάταγμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε την απόφαση με ανάρτησή του στο Facebook:

«Αγαπητοί φίλοι, παραμονές Χριστουγέννων, έχω την χαρά να κάνω δημοσίως γνωστή την απόφασή μου να χορηγήσω αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, στον Μακαριότατο Αναστάσιο….»

O Μέτα αναφέρεται στην 25η προσφορά του Αρχιεπισκόπου για την ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την προσφορά του για την θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα κ.ά.

Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ως εξής :

Δ Ι Α Τ Α Γ Μ Α

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Βάσει του άρθρου 92, σημείο “γ”, και του άρθρου 93 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 9, σημείου 7, και του άρθρου 20 του υπ αρ. 8389, της 05-08-1998 Νόμου «Περί αλβανικής ιθαγένειας», όπως τροποποιήθηκε,

Θ Ε Σ Π Ι Ζ Ω

Άρθρο 1

Χορηγείται η αλβανική ιθαγένεια, κατόπιν αιτήσεώς του, στον :

Αναστάσιο Γεράσιμο Γιαννουλάτο

Άρθρο 2

Το Διάταγμα αυτό τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Τίρανα, 22.12.2017

Αρ. Διατάγματος: 10700

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ