Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στην νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Η επόμενη ημέρα στην Τουρκία

Τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία και τι σηματοδοτούν οι αλλαγές που έκανε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας, παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αναλυτής διεθνών θεμάτων Κωνσταντίνος Φίλης.

Μεχμέτ Σιμσέκ: Το «δόγμα» του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας – Οι «πληγές» που θέλει να κλείσει

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων δήλωσε ότι η επιλογή του Ερντογάν για το υπουργείο Οικονομικών στο πρόσωπο του Μεχμέτ Σιμσέκ, δείχνει πως θέλει να αφήσει πίσω του ο Ερντογάν την εποχή των περίφημων Erdoganomics, δηλαδή την ανορθόδοξη πολιτική, που έφερε την Τουρκική Οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Ο νέος τσάρος της οικονομίας, είναι πολύ ισχυρή προσωπικότητα, είπε ο κ. Φίλης, έχει διεθνή εμπειρία, μπορεί να επιβληθεί, αν του το επιτρέψει ο Ερντογάν. Αν δηλαδή θα θελήσει ο Ερντγάν να κάνει μια κυβίστηση, χρησιμοποιώντας έναν άνθρωπο που συνέδεσε το ΄νομά του με επιτυχίες στην τουρκική οικονομία, τα περασμένα χρόνια. Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι και ο Σιμσέκ είχε αποπεμφθεί, γιατί δεν εξυπηρετούσε την λογική Ερντογάν.

Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουμε ένα «φρεσκάρισμα δια της συνέχειας», είπε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται κάποια θεαματική αλλαγή στην πολιτική. Ο Φιντάν είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Ερντογάν. Είναι το πρόσωπο που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τον Τσαβούσογλου. Είναι ο άνθρωπος πάρα πολύ κοντά στον Ερντογάν, είναι ταυτόχρονα σκληρός, σκληρότερος του Καλίν, αλλά και συμφιλιωτικός, υπό την έννοια ότι έχει επιχειρήσει να έρθει πιο κοντά η Τουρκία με χώρες όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, και τα ΗΑΕ. Θα δούμε αν θα αναλάβει τέτοιο ρόλο και σε σχέση με την Ελλάδα.

Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν – Εκτός Ακάρ, Τσαβούσογλου και Σοϊλού

Σε ότι αφορά την επιλογή του Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο άμυνας, ο κ. Φίλης είπε ότι είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που ένας ενεργεία στρατιωτικός διορίζεται υπουργός άμυνας. Η πρώτη φορά ήταν με τον προκάτοχό του, τον Ακάρ. Ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο είπε ότι ο Ερντογάν θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι η νέα Τουρκία, ο νέος αιώνας της Τουρκίας, ξεκινά με πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του και όχι με πρόσωπα που συνέδεσαν το όνομά τους όχι πάντα με επιτυχίες.

Σε σχέση με το υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Φίλης είπε ότι η αποπομπή του σκληρού Σοϊλού, ο οποίος φαίνεται να συνδέεται και με τον Μπαχτσελί, είναι μάλλον καλό νέο, αφού στο υπουργείο εσωτερικών ο Γερλικάγια είναι πρόσωπο με διοικητικές ικανότητες, πολύ μεγαλύτερες από του Σοϊλού. Δεν είναι τόσο σκληρός, αλλά μένει να δούμε ποια θα είναι η πολιτική του στο μεταναστευτικό, γιατί υπάρχουν μεγάλες ροές στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες.

Για τον Φιντάν και τον Ερντογάν το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι το θέμα της Σουηδίας. Η εκτίμηση είναι ότι με κάποιον τρόπο θα καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας και θα αποδεχτεί η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ