Τι ήταν το κόκκινο σημάδι στο μέτωπο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ;

Πέθανε την Τρίτη (30/8) σε ηλικία 92 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ένα από τα χαρακτηριστικά του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης ήταν το μεγάλο κόκκινο σημάδι που είχε στο μέτωπό του.

Το συγκεκριμένο σημάδι στο μέτωπο του Ρώσου πολιτικού που ονομάστηκε «port wine stain» (κηλίδα κόκκινου κρασιού), καθώς το χρώμα του μοιάζει με κόκκινο κρασί, υπήρξε αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Σύμφωνα με την Washingtonpost, πρόκειται για ένα εκ γενετής σημάδι αποτέλεσμα μιας πάθησης που ονομάζεται «naevus flammeus» (που στα λατινικά σημαίνει «φλεγόμενη θάλασσα»). Προκαλείται από μία δυσμορφία των αιμοφόρων αγγείων και εμφανίζεται είτε ως επίπεδο είτε ως βοτσαλωτό έμπλαστρο μωβ-κόκκινου δέρματος.

Αυτές οι κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο και τα χέρια και παραμένουν στο δέρμα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου, με πιθανότητες να εξασθενίσουν λίγο στην πορεία. Παρ’ όλο που τα εν λόγω σημάδια δεν χρήζουν ιατρικής επέμβασης, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες τεχνικές, όπως το λέιζερ ή ακόμα και τα τατουάζ.

Τα συγκεκριμένα σημάδια δεν είναι συνήθως ανησυχητικά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο Sturge-Weber, που μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές, ακόμη και γλαύκωμα.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ