Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Η συνέντευξη του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης στο “Ενώπιος Ενωπίω”

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου στις 11 Φεβρουαρίου του 2002.

«Η δράση μου ως πρόεδρος σταμάτησε στην πιο υπεύθυνη περίοδο της Περεστρόικα, όταν έπρεπε να βρεθεί διέξοδος από την κρίση και να υπογραφούν σημαντικά έγγραφα για την Σοβιετική Ένωση. Έπρεπε να καταπιαστούμε με το οικονομικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση και την σταδιακή μετάβαση στην οικονομία της αγοράς. Όλες οι δημοκρατίες υπέγραψαν τα έγγραφα αυτά και στήριξαν το εγχείρημα. Εκτός από όσες είχαν απομονωθεί εκείνη τη στιγμή. Παρ’ολα αυτά δήλωσαν ότι θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ωστόσο έγινε το πραξικόπημα και στη συνέχεια η διάλυση. Λόγω αυτών των γεγονότων αναγκάστηκα να παραιτηθώ» περιέγραψε.

«Λυπάμαι για αυτό και πρέπει να πω ότι δεν μπορώ να επιφορτίσω κάποιον με όλη την ευθύνη. Υπήρχαν αδυναμίες και λάθη και από εμένα ως προς την αρχή των μεταρρυθμίσεων στην ΕΣΣΔ. Θα είχαμε διαφορετική κοινωνική κατάσταση εάν μειώναμε μέρος των στρατιωτικών δαπανών για να λύσουμε τα προβλήματα βιοτικού επιπέδου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’90 είχα τεράστια υποστήριξη από 70% έως 90%. Στις αρχές του ’91 όλη η χώρα βρέθηκε στις ουρές και ο λαός άρχισε να αναρωτιέται μήπως κάποιος άλλος θα τα κατάφερνε καλύτερα. Δεν μπορώ να ρίξω όλη την ευθύνη για αυτό σε κάποιον. Πρέπει να καθοδηγείται κανείς από το εθνικό συμφέρον. Αλλά υπήρχαν κάποιοι που διεκδικούσαν την εξουσία» πρόσθεσε.

«Η πολιτική όπως ξέρετε είναι ένας ορίζοντας με αστέρια διαφόρων μεγεθών» υπογράμμισε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Α ΜΕΡΟΣ

Β ΜΕΡΟΣ

Γ ΜΕΡΟΣ

Η συνέντευξη προβλήθηκε στις 11/2/2002 από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ