Τι γράφει ο Γαβράς στον Ερντογάν

Τι γράφει ο Γαβράς στον Ερντογάν

«Βίαια περιστατικά που συνόδευσαν την ειρηνική αυτή συγκέντρωση δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους λόγους που έγινε. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι ήταν οι προβοκάτορες», γράφει ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς σε επιστολή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν μετά τα επεισόδια της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη στα οποία περίπου 200 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο ίδιος, ήρθαν αντιμέτωποι με τη βίαιη παρέμβαση της τουρκικής αστυνομίας ενώ διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ.

Στην καρδιά της πόλης, στη λεωφόρο Ιστικλάλ, το νερό και τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν κατά των συγκεντρωμένων προκάλεσαν λιποθυμικό επεισόδιο στον γνωστό Τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τρεις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος κριτικός κινηματογράφου Μπεργκέ Γκιουλ.

«Το εμπόριο δεν πρέπει να υπερτερήσει του πολιτισμού», τονίζει ο Κώστας Γαβράς στην επιστολή προς Ερντογάν, μια και το κτίριο Εμέκ, χτισμένο το 1884, προορίζεται να γίνει πολυκατάστημα που θα στεγάζει και πολλές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο δημιουργός του «Ζ», που βρέθηκε στην τουρκική πόλη για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο καριέρας από το 32ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, ζητάει ακόμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό να διασφαλίσει την πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης. «Η κατεδάφιση του θεάτρου θα είναι ισοδύναμη με τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας και θα αποτελέσει ένα πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό λάθος», συμπληρώνει.

Πηγή: Έθνος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ