Θρίλερ στο Οχάιο: Ο εκτροχιασμός τρένου με χημικά προκαλεί τρόμο – «Είναι το δικό μας Τσέρνομπιλ», λένε οι κάτοικοι

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα γύρω από τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε επικίνδυνα υλικά, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Αυτό είναι το δικό μας Τσέρνομπιλ, λένε οι κάτοικοι της «Ανατολικής Παλαιστίνης» του Οχάιο, δύο εβδομάδες μετά το ατύχημα.

Στις 3 Φεβρουαρίου μετά τον εκτροχιασμό του τρένου προκλήθηκε τεράστια πυρκαγιά, ενώ χιλιάδες κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, ένα καρκινογόνο χημικό προϊόν που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικού.

Οι σιδηροδρομικές αρχές στη συνέχεια διαβεβαίωσαν ότι απέρριψαν «με ελεγχόμενο τρόπο» το χλωριούχο βινύλιο προκειμένου «να αποφευχθεί πιθανή έκρηξη», σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Οχάιο, με αποτέλεσμα όμως να απελευθερωθούν τοξικές αναθυμιάσεις στον αέρα. Από τότε έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, με την υπόθεση να λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Φόβοι για καρκινογόνες ουσίες

Ο τοξικός καπνός κάλυπτε επί μέρες τον ουρανό της μικρής πόλης «Ανατολική Παλαιστίνη» , με τους κατοίκους να φοβούνται ότι έχουν απελευθερωθεί καρκινογόνες ουσίες. Κάθε σύμπτωμα που έχουν, όπως πονοκέφαλος και τσούξιμο στα μάτια, τους τρομάζει ακόμη περισσότερο. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι 3.500 ψάρια βρέθηκαν νεκρά.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν ελέγχους αλλά δεν έπεισαν όλους τους κατοίκους ότι ο αέρας και το νερό είναι ασφαλή.

«Θέλω οι κάτοικοι να γνωρίζουν ότι δεν θα διαχειριστούν αυτή την υπόθεση μόνοι τους (…) Θα είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Μάικλ Ρίγκαν από την πόλη Ιστ Πάλεσταϊν.

Ο Ρίγκαν διαβεβαίωσε ότι κανένα ίχνος χλωριούχου βινυλίου, ή χλωριούχου υδρογόνου δεν έχει εντοπιστεί μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε περισσότερα από 480 σπίτια και ότι το νερό ελέγχθηκε και επανελέγχθηκε «για να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι θα είναι προστατευμένοι».

«Θα ρίξουμε άπλετο φως» σε αυτό που συνέβη, ανέφερε από την πλευρά της και η Καρίν Ζαν-Πιέρ εκπρόσωπος του Μπάιντεν. Και «η Norfolk Southern θα λογοδοτήσει», πρόσθεσε αναφερόμενη στην εταιρεία στην οποία ανήκε το τρένο που εκτροχιάστηκε.

Στην έκτακτη συνέλευση που έγινε στο γυμναστήριο της πόλης περίμεναν από τους υπεύθυνους της σιδηροδρομικής εταιρείας να τους διαβεβαιώσουν ότι θα αποκαταστήσουν το πρόβλημα αλλά εκείνοι δεν εμφανίστηκαν.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το βράδυ, στη διάρκεια συνάντησης με τον δήμαρχο και άλλους αξιωματούχους σε σχολείο του Ιστ Πάλεσταϊν, οι κάτοικοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί και απαίτησαν απαντήσεις.  Η Norfolk Southern δεν συμμετείχε και επέλεξε να μην στείλει αντιπροσώπους στη συνάντηση αυτή, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι φοβάται ότι θα ασκούνταν «σωματική» βία εναντίον των εργαζόμενών της.

Με ειδικούς να τονίζουν ότι οι πραγματικές συνέπειες του ατυχήματος θα αποκαλυφθούν μετά από χρόνια, πολλές οικογένειες, ειδικά εκείνες με παιδιά, αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.  Μία κάτοικος δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WKYC ότι οι κάτοικοι που μένουν κατά μήκος του ποταμού είναι «δύσπιστοι, τρελαμένοι και ανήσυχοι». «Φοβάμαι για την οικογένειά μου, φοβάμαι για την πόλη μου», ανέφερε μια άλλη στο CNN.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα γραφικό που αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο συνέβη το φοβερό σιδηροδρομικό ατύχημα στο Οχάιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ