Θλίψη στην Κύπρο: Πέθανε η Κυριακού Πελαγία

Θλίψη σκόρπισε στην Κύπρο ο θάνατος της Κυριακούς Πελαγία, σε ηλικία 86 ετών.  Η φωνή της Κυπριακής Παράδοσης σίγησε το πρωί του Σαββάτου.

Η Κυριακού Πελαγία συνέδεσε τη φωνή με την κυπριακή κουλτούρα μέσα από την παραδοσιακή μουσική. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η εγγονή της, Σόλια Πελαγία, μέσω ανάρτησής της στο Facebook. «Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου. Έφυγες γιαγιά μου. Καλό Παράδεισο», έγραψε.

Το ηχόχρωμα της φωνής της, είχε πολλά βυζαντινά και Μικρασιατικά μουσικά στοιχεία. Ήταν εξαιρετική τόσο στο τραγούδι όσο και στο “τσιάτισμα”,τα ερωτικά δίστιχα και την ποίηση. Το 1987 εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Κυπριακός Στίχος”.

Από τις αρχές του 1995 συνεργάστηκε δισκογραφικά με το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος”. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι “ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ 1 & 2” που γνώρισαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Η Κυριακού Πελαγία, η Μαστόρισσα όπως χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους της, έδωσε με την ερμηνεία της άλλη διάσταση στο Κυπριακό Δημοτικό τραγούδι.

Από τη μία η αυθεντικότητα και καθαρότητά της και από την άλλη τα ακούσματα και οι εμπειρίες που κουβαλούσε από μια άλλη εποχή, σε συνάρτηση με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό της, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του Κυπριακού λαού ως μία ξεχωριστή και μοναδική παραδοσιακή ερμηνεύτρια.

Θεματοφύλακας των ηθών και των εθίμων σμίγοντας την τέχνη της με το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος” και πιασμένη χέρι-χέρι με το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χατζημιχαήλ έγραψε νέο σημαντικό κεφάλαιο έγραψε νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της παραδοσιακής μουσικής απασχολώντας συχνά του μελετητές αυτής.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα της Κυριακούς Πελαγίας είναι ότι κατάφερε να κάνει τους νέους να “αγκαλιάσουν” το δημοτικό τραγούδι.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παραλιμνίου αποφάσισε η κηδεία να τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, αύριο, Κυριακή, στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ