Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Πορτογαλία: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, διαμηνύοντας ότι εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, οι όροι θα είναι εξαιρετικά σκληροί.

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να αναγκαστεί να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα λάβει. Αλλά οι όροι θα ήταν εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι η Λισαβόνα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει και συμμορφωθεί προς τους κανόνες της ΕΕ.

«Αυτοί (σ.σ. οι Πορτογάλοι) δεν το θέλουν (σ.σ. να υπάρξει νέο πρόγραμμα) και δεν θα το χρειαστούν, εάν τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ανέφερε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει νέο πρόγραμμα, εργάζεται για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τις Βρυξέλλες και για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα.

«Σε ό,τι αφορά τα σχόλια που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μολονότι ο ίδιος αμέσως τα διόρθωσε, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως δεν εξετάζεται κανένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία», υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών.

«Το υπουργείο επαναβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη, προς το κοινοβούλιο και προς τους Πορτογάλους»

Ορισμένοι πορτογάλοι πολιτικοί έσπευσαν να επικρίνουν τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

“Ντόμινο” αποχωρήσεων από την ΕΕ φοβάται ο Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε θέλει να τα αλλάξει όλα στην Ευρώπη – Το σχέδιο μετά το Brexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ