Τεχνητή νοημοσύνη: Σάλος με κακόβουλη χρήση της από δικηγόρο στη Νέα Υόρκη – Παρέμβαση των Ευρωπαίων για τον περιορισμό της

Αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη βρίσκεται στις ΗΠΑ δικηγόρος που παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για υπόθεσή του, ενώ οι Ευρωπαίοι δικηγόροι ζητούν την άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων εφαρμογών θα γίνεται με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Δικαστής στην Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια του μια άνευ προηγουμένου υπόθεση, στο μέτρο που βρέθηκε μια κατάθεση η οποία αναφερόταν σε δικαστικές υποθέσεις που δεν υπήρχαν. Ο δικηγόρος που υπέβαλε την κατάθεση παραδέχτηκε ότι είχε προσφύγει στο εργαλείο της ChatGPT, για νομική έρευνα, αλλά υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως το περιεχόμενο της έρευνας που ζήτησε από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ήταν λάθος». Το ChatGPT δημιουργεί πρωτότυπο κείμενο αλλά πάντα το συνοδεύει με την επισήμανση και την προειδοποίηση ότι μπορεί να «παράγεται μη ακριβής πληροφορία».

Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης πολίτης είχε κάνει αγωγή σε αεροπορική εταιρία υποστηρίζοντας ότι είχε τραυματιστεί. Η νομική εταιρία που τον εκπροσώπησε επικαλέστηκε προηγούμενες δικαστικές περιπτώσεις σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η υπόθεση έπρεπε να προχωρήσει, με βάση προηγούμενες υποθέσεις.

Αλλά οι δικηγόροι της αεροπορικής εταιρείας αργότερα ανέφεραν στον δικαστή ότι δεν βρήκαν τις υποθέσεις που επικαλείτο η αντίδικος νομική εταιρία.
«Έξι από τις υποθέσεις που υποβλήθηκαν φαίνεται να είναι ψεύτικες δικαστικές αποφάσεις με ψεύτικες εισαγωγικές και ψευδείς εσωτερικές αναφορές», έγραψε ο δικαστής Καστέλ σε μια παραγγελία ζητώντας από τη νομική ομάδα του ενάγοντος πολίτη να δώσει εξηγήσεις. Η εταιρία είπε ότι την έρευνα την έκανε συνεργάτης της και η ίδια δεν γνώριζε ότι ο συνεργάτης είχε προσφύγει στο ChatGPT.

Οι Ευρωπαίοι δικηγόροι

Στο θέμα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης παρενέβη το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) μετά από σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα προέδρου του συμβουλίου, Παναγιώτη Περάκη.  Το Chat Generative Pre-Trained Transformer (Chat GPT), αναπτύχθηκε από την ερευνητική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την Open AI. Είναι μια τεχνολογία chatbot τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από ΤΝ και σύμφωνα με ένα πρόγραμμα μπορεί να επεξεργαστεί την ανθρώπινη γλώσσα και παράλληλα μπορεί να παράγει γραπτό κείμενο με βάση τα δεδομένα που το τροφοδοτεί ο κάθε χρήστης του.

Οι αρχές της δίκαιης δίκης

Αναλυτικότερα, μετά την ανοικτή επιστολή του οργανισμού Futureof Life Institute που ζητά 6μηνο πάγωμα των νέων εφαρμογών και τις τοποθετήσεις διάφορων επιστημόνων και προσωπικοτήτων του χώρου, όπως είναι του Αμερικανού Bill Gates (συνιδρυτή του λογισμικού Microsoft), αλλά και των ηγετών της G7, το CCBE, αφού επισήμανε τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στο δικαστικό σύστημα, ζητά την άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων εφαρμογών θα γίνεται με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ως προς το θέμα της απονομής της Δικαιοσύνης, οι ευρωπαίοι δικηγόροι ζητούν διασφάλιση της τήρησης των αρχών της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας, εξάλειψη κάθε πιθανότητας διακρίσεων και εγγυημένη πάντα την παρουσία ανθρώπου δικαστή. Ζητούν επίσης την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών που προβαίνουν σε πρόβλεψη συμπεριφορών ή σε profiling.

Μαζί με την ανακοίνωση, από το CCBE δόθηκε στη δημοσιότητα και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κ. Περάκη, στο οποίο ζητεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις των μεγάλων εταιρειών της αγοράς και να ενεργήσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, στη βάση διεπιστημονικής συνεργασίας και συντονισμένης δράσης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας νομικής κοινότητας, για την υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων και κοινών standards ασφαλείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ