Με ευθείες απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο και βύθιση των αμερικανικών πλοίων απαντά το Ιράν στον ναυτικό αποκλεισμό που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Τεχεράνης προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση ξένων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ θα προκαλέσει «αστάθεια στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ταξίαρχος Ρεζά Ταλαΐ-Νικ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το δίκτυο Press TV, ξεκαθάρισε ότι το Ιράν δεν θα δείξει καμία αυτοσυγκράτηση.
🔴 Brigadier General Reza Talaei-Nik, spokesperson for Iran’s Ministry of Defense:
🔺 Any military intervention by foreign powers in the security of the Strait of Hormuz would escalate the crisis and instability in global energy security. pic.twitter.com/1rHXdbZ9cf
— Press TV 🔻 (@PressTV) April 13, 2026
«Το Ιράν δεν έχει κανέναν δισταγμό να δώσει μια αποφασιστική απάντηση σε οποιονδήποτε επιτιθέμενο, στα στενά ή οπουδήποτε αλλού», τόνισε.
Σύμφωνα με το CNN, το υπουργείο Άμυνας του Ιράν υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένες για παρατεταμένες επιχειρήσεις, καθώς τα στρατηγικά αποθέματα σε πυραύλους και drones είχαν εξασφαλιστεί πολύ πριν την έναρξη των εχθροπραξιών.
«Τα στρατηγικά αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων […] στους τομείς των πυραύλων, των drones και άλλων τύπων όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών, έχουν διασφαλιστεί σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπουν τη συνέχιση αποτελεσματικών επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων για την περαιτέρω ήττα των εχθρών», τόνισε ο Ταλαΐ-Νικ μιλώντας στο δίκτυο SNN.
Προέβλεψε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «θα αποτύχει σε κάθε απόπειρα στρατιωτικής ανάμειξης στα Στενά του Ορμούζ και τη Θάλασσα του Ομάν, και θα επιφέρει περαιτέρω ήττα στις ΗΠΑ και στον κόσμο».
Παράλληλα, ο Αλαεντίν Μπορουτζερντί, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, χαρακτήρισε τις απειλές Τραμπ ως «προπαγάνδα χωρίς στρατιωτική βάση», στέλνοντας ένα σκληρό μήνυμα προς το αμερικανικό ναυτικό.
«Οποιαδήποτε πλοία του Ναυτικού [των ΗΠΑ] επιχειρήσουν να αποκλείσουν τα λιμάνια του Ιράν, θα καταλήξουν στον πάτο της θάλασσας».
Ο Μπορουτζερντί πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία πραγματική ικανότητα» να υλοποιήσουν την απειλή τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση.
