Τα τρία σενάρια για τις τουρκικές εκλογές – Τι δήλωσε ο Υφαντής στον Realfm 97,8

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι «το σενάριο για αναβολή των εκλογών με πρόσχημα μια κρίση προέρχεται από την ίδια την Τουρκία, υπάρχουν αναλυτές, δημοσιογράφοι που περιγράφουν σενάριο αναβολής των εκλογών αν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για τον Ερντογάν και το φάσμα της ήττας επιμένει».

«Εάν δεν είναι πεπεισμένος ότι θα κερδίσει ή ότι η διαφορά θα είναι τόσο μικρή ώστε να μπορεί να την αμφισβητήσει – αυτά είναι τα δύο σενάρια – τότε το τρίτο σενάριο είναι μία κρίση ως πρόσχημα που θα του επιτρέψει να αναβάλει τις εκλογές» πρόσθεσε.

«Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015, δεν είχε αλλάξει το σύστημα, για πρώτη φορά από το 2002 το AKP δεν είχε πλειοψηφία στην Βουλή. Ήταν πρώτο κόμμα αλλά είχε χάσει την πλειοψηφία. Με τεχνάσματα κοινοβουλευτικά οι επαναληπτικές εκλογές προγραμματίστηκαν για 4 μήνες μετά και στο διάστημα αυτό είχαμε όλα τα χαρακτηριστικά της εσωτερικής κρίσης ασφάλειας, βομβιστικές επιθέσεις στα αστικά κέντρα της Τουρκίας, το ζήτημα με τους Κούρδους. Έτσι οι εκλογές έγιναν υπό το καθεστώς ανασφάλειας και πανικού και επανήλθε η κανονικότητα με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επέτρεψε στον Ερντογάν να προχωρήσει στην αλλαγή του συστήματος» περιέγραψε ο κ. Ερντογάν.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το κρίσιμο είναι το σενάριο που εμπλέκει την Ελλάδα σε μια κρίση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει όλους τους πιθανούς ανταγωνιστές του. Ο Ιμάμογλου είναι το πρώτο θύμα αυτής της υπόθεσης. Πέρα από το αντιδημοκρατικό της υπόθεσης και τη διολίσθηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, ο κ. Ιμάμογλου δεν είναι φαβορί για να είναι υποψήφιος απέναντί του, ακριβώς γιατί ξέρουν όλοι ότι είναι ευάλωτος σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις. Είναι ενδεικτικό όμως, ότι θα μετέλθει όλων των μέσων, με επίπλαστη νομιμοφάνεια, που του επιτρέπουν να εξουδετερώσει τις εσωτερικές πολιτικές απειλές» υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ