Τα «τρελά μυρμήγκια» των ΗΠΑ

Τα «τρελά μυρμήγκια» των ΗΠΑ

Οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ φημίζονται σε γενικές γραμμές για το ερημικό και άνομβρο κλίμα τους και επειδή σε αυτές τις πολιτείες υπάρχουν πολλές ερημικές εκτάσεις, για αυτό το λόγο είναι και φυσιολογικό να υπάρχουν και πολλά είδη φιδιών, αραχνών, εντόμων και μυρμηγκιών που σε κάποιες περιπτώσεις εισβάλλουν και σε κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα για τα μυρμήγκια, από τη δεκαετία του 1930 υπήρχε στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ ένα είδος μυρμηγκιών που ήτανε γνωστά για τα ιδιαίτερα επώδυνα τσιμπήματά τους. Αυτό το είδος πήρε την ονομασία «μυρμήγκια της φωτιάς» (fire ants).

Όμως τα μυρμήγκια της φωτιάς, ως ένα βαθμό, θεωρούνται ήσυχα καθώς απλά μένουν στις αυλές των σπιτιών, χωρίς να επιχειρούν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια.

Όμως από το 2002 και μετέπειτα, τη θέση των μυρμηγκιών της φωτιάς πήρε ένα καινούργιο είδος μυρμηγκιών που ονομάζεται «Nylanderia fulva», αλλά πήραν την ονομασία «τρελά μυρμήγκια» εξαιτίας των αυθαίρετων σπασμωδικών κινήσεων που κάνουν.

Αν και το τσίμπημά τους είναι πιο ανίσχυρο, θεωρούνται πιο επικίνδυνα γιατί πολλαπλασιάζονται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς. Ευτυχώς, σε αντίθεση με τα μυρμήγκια της φωτιάς, τα τρελά μυρμήγκια διανύουν μόνα τους μόλις 200 μέτρα το χρόνο, οπότε οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η παρουσία τους σε καινούργιες περιοχές γίνεται κυρίως όταν μεταφέρονται κατά λάθος από τους ανθρώπους.

Πάντως ο κόσμος που γνώριζε τα μυρμήγκια της φωτιάς και τώρα βίωσε τα τρελά μυρμήγκια, από ότι λένε προτιμούνε τα μυρμήγκια της φωτιάς, διότι τα τρελά μυρμήγκια πάνε οπουδήποτε, μπαίνουνε σε σπίτια, φτιάχνουν φωλιές σε τοίχους και πατώματα, ενώ εισβάλλουν σε ηλεκτρικές συσκευές, καταστρέφοντάς τις.

ΠΗΓΗ: ecotimes.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ