Τα πρώτα βήματα της ευρω-άμυνας είναι γεγονός – ΦΩΤΟ

Δειλά – δειλά η Ευρώπη κάνει τα πρώτα της βήματα για αποκτήσει κοινή αμυντική πολιτική τη στιγμή που οι προκλήσεις αυξάνονται.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πρώτα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ευρω-άμυνας και σε δεύτερη φάση ακόμη και την δημιουργία ευρωστρατού έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη με τις Βρυξέλλες να αποφασίζουν την διάθεση σημαντικών κονδυλίων αλλά και την ενθάρρυνση δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία, του πρώτου πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες, η ΕΕ αρχίζει να κάνει μικρά μεν, σημαντικά δε βήματα για την δημιουργία ευρωάμυνας.

Βεβαίως υπάρχει η PESCO (Permanent Structured Cooperation‎), δηλαδή η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών που θέλουν να συμμετάσχουν ιδιαίτερα στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Στόχος είναι η αύξησης της διαλειτουργικότητας στον αμυντικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA), που ως στόχο έχει την εκπαίδευση ώστε σε δεύτερο χρόνο υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα οι στρατοί από διαφορετικές χώρες – μέλη να διεξάγουν συμβατικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό από τις 3 έως 21 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση 4 στελεχών της Αεροπορίας Στρατού στον εξομοιωτή τακτικής ελικοπτέρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), η οποία διεξήχθη στην αεροπορική βάση της Σίντρα στην Πορτογαλία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τα πληρώματα συνεργάστηκαν με αντίστοιχα άλλων χωρών του ίδιου οργανισμού.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΣ σε σχετική του ανακοίνωση, η εκπαίδευση αποσκοπούσε στη διάδραση με τα πληρώματα των άλλων χωρών, σε αντικείμενα οργάνωσης, σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών.

Δείτε φωτογραφίες: 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ