Τα παιδιά του πολέμου: Στην Γάζα γεννιούνται πρόωρα μωρά λόγω στρες – Στο Ισραήλ βαφτίζουν αγόρια και κορίτσια με ονόματα κιμπούτς

Ο αριθμός των πρόωρων τοκετών αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% στην πολιορκούμενη από το Ισραήλ Γάζα τον τελευταίο μήνα, καθώς οι μητέρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ολοένα και μεγαλύτερο στρες και ψυχικά τραύματα, ανέφερε σήμερα η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

Δεκάδες πρόωρα μωρά διασώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από νοσοκομείο της βόρειας Γάζας, που βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών και μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο.

Η Juzoor, μια οργάνωση που συνεργάζεται με την Oxfam και προσφέρει στήριξη σε εκατοντάδες εγκύους στη Γάζα, έκανε γνωστό πως ο αριθμός των πρόωρων τοκετών αυξήθηκε κατά 25-30% τον τελευταίο μήνα, αποδίδοντας την αύξηση αυτή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των βομβαρδισμών και υποφέρουν από στρες και ψυχικά τραύματα.

Τα πρόωρα βρέφη είναι πιο επιρρεπή στις ασθένειες και η Juzoor λέει πως τουλάχιστον 1 νεογέννητο πέθανε σε καθένα από τα 13 καταφύγιά της για εκτοπισμένους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα τον τελευταίο μήνα.

Ακόμα και πριν από τη σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Γάζα κατέγραφε υψηλά ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, με τους θανάτους νεογέννητων να αντιπροσώπευαν το 68% του συνόλου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Σάλι Αμπί Καλίλ, η περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή της Oxfam, ανέφερε πως ορισμένες εκτοπισμένες μητέρες αναγκάστηκαν να γεννήσουν σε κατάμεστες από κόσμο τάξεις, χωρίς ιατρική βοήθεια ή βασικά μέσα υγιεινής.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς οπουδήποτε στον κόσμο που θα διαφωνούσε πως αυτό είναι απλά απάνθρωπο», υπογράμμισε.

Ονόματα από τοπωνύμια

Ισραηλινοί γονείς τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν στα νεογέννητα παιδιά τους ονόματα από τοπωνύμια όπου διαπράχθηκαν οι σφαγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δελτίο Τύπου το υπουργείο ανέφερε ότι 45 μωρά — 34 αγόρια και 11 κορίτσια — που γεννήθηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, ονομάστηκαν Μπεερί, από την ονομασία του κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σκηνή μιας από τις χειρότερες σφαγές που διαπράχθηκαν σε ισραηλινό έδαφος. Σε αυτό το κιμπούτς από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, 85 από τους κατοίκους του σφαγιάστηκαν, άλλοι 30 θεωρούνται όμηροι ή αγνοούμενοι.

Το κιμπούτς, που ιδρύθηκε το 1946, ονομάστηκε έτσι προς τιμή του σιωνιστή και σοσιαλιστή ηγέτη Μπερλ Κάτσνελσον (1887-1944), του οποίου το εβραϊκό μικρό όνομα ήταν Μπεερί.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, που άφησε περίπου 1.200 θύματα, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για να «εξαλείψει» τη Χαμάς, βομβαρδίζοντας ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 14.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Το ανδρικό μικρό όνομα Οζ (που σημαίνει «δύναμη») δόθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε 49 αγόρια και σε ένα κορίτσι, από τα τοπωνύμια των κιμπούτς Νιρ Οζ και Ναχάλ Οζ και τα δύο στόχοι επιθέσεων ισλαμιστών καταδρομέων.

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ, περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 70 πιάστηκαν όμηροι από τους περίπου 400 κατοίκους αυτής της μικρής αγροτικής κοινότητας. Υπάρχουν επίσης 8 μωρά που βαπτίστηκαν Νιρ, σύμφωνα με αυτό το δελτίο Τύπου.

Τρία κορίτσια ονομάστηκαν επίσης Νόβα, από το ρέιβ πάρτι κατά το οποίο δολοφονήθηκαν 364 άνθρωποι. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ Tribe of Nova, ένα φεστιβάλ μουσικής, τόπος συναντήσεων και ειρήνης στην έρημο Νεγκέβ. Περίπου το 10% των συμμετεχόντων έχασαν τη ζωή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ