Συνολικά 53 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό. όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας.. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 72 έτη και αφορούν 39 άνδρες και 14 γυναίκες. Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 91 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 16 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Εννέα ασθενείς κατάφεραν να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το τελευταίο 24ωρο.
119 επιβάτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θετικοί στον ιό
Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στους 380 επιβαίνοντες στο πλοίο. Βρέθηκαν 119 δείγματα θετικά στον Covid-19, 259 αρνητικά και 2 ακατάλληλα όπου και θα επαναληφθεί ο έλεγχος. Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε σήμερα το πλοίο για να πάρει δείγματα από επιφάνειες και το σύστημα κεντρικού κλιματισμού. Αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας σε ειδική προβλήτα με αποκλεισμένη περίμετρο. Όσα μέλη του πληρώματος ήταν αρνητικοί θα επαναπατριστούν αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες 36 ώρες σε ξενοδοχεία της Αθήνας και οι θετικοί στον ιό θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για 14 μέρες. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρχει συνεχής ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και γι αυτό στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί ειδική τέντα προκειμένου οι υγειονομικοί που επισκέπτονται το πλοίο να φορούν την ειδική ενδυμασία. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι χωρίς συμπτώματα και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας τους. Σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία αύριο θα ενημερωθούν και οι οικογένειες.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα και 23 νέα κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο κρουαζιερόπλοιο (79 σήμερα συν 40 τα χθεσινά) που από χθες βρίσκεται υπό την επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τα 1544 συμπεριλαμβανομένων και των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο. Αναφερόμενος στις κλειστές δομές αλλά και τα πλοία, είπε ότι αποτελούν χώρους όπου «ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα» και πρόσθεσε ο ΕΟΔΥ ήδη ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογες περιπτώσεις. «Η στρατηγική μας δεν αλλάζει όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει και κυρίως τα μέτρα αυτοπεριορισμού».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ. Τσιόδρας σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι εκτός από τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα και της δυσχέρειας στην αναπνοή, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών «παρουσιάζει δυσλειτουργίες που έχουν να κάνουν με νευρολογικά σύνδρομα». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, εγκεφαλικό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με προσβολή περιοχών του εγκεφάλου από τον κορονοϊό. «Πρόκειται για εγκεφαλοπάθεια που καταγράφηκε από μελέτες στο 15% των σοβαρά ασθενών. Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τη γρίπη. Ελληνική ομάδα θα μελετά το φαινόμενο και θα έχουμε τα συμπεράσματά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, μιλώντας για τις ειδήσεις που αναφέρονται στις επιπλοκές αλλά και τους θανάτους του ιού σε νέους και παιδιά εξήγησε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις που καλό θα ήταν να μη διαταράσσουν την ηρεμία των παιδιών. «Τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες καθώς εξαιρετικά σπάνια έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα από την ασθένεια σε παιδιά».Ν. Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στη Μύκονο – Μέτρα σε Ριτσώνα και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε «προσηλωμένοι στο στόχο, με επιμονή, πειθαρχία και συνέπεια για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας, να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου». Ο κρατικός μηχανισμός, είπε, αναλαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην καραντίνα στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ριτσώνα, στην κατάσταση στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε στη Μύκονο.
Καραντίνα στην δομή Ριτσώνας – 23 δείγματα θετικά στον Covid-19
Για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ριτσώνα σε καραντίνα και η απόφαση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ελήφθη μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιούμενου κρούσματος σε γυναίκα φιλοξενούμενη της δομής η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά τον τοκετό της. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων διαπιστώθηκε ότι 23 είναι θετικοί στον ιό Covid-19. Κανένα από τα 23 άτομα δεν νοσεί ούτε έχει συμπτώματα της νόσου, είπε ο υφυπουργός. Επίσης από τον έλεγχο προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού ήταν αρνητικά. Κατά την διάρκεια της καραντίνας απαγορεύεται ρητά η είσοδος και έξοδος από την δομή, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία. Επίσης, στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων, ενώ η ΓΓ Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων. Ο ΕΟΔΥ ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19
Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης , κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως είπε σήμερα λειτουργούν 902 κλίνες , 247 αποκλειστικά για Covid-19. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και μέχρι στιγμής είμαστε εντός προγραμματισμού», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται «τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid-19 να φτάσει τις 400 και ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου υπάρχει σχέδιο να λειτουργήσουν ακόμα περισσότερες και να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1000».
Περισσότεροι από 50.000 νεκροί στον κόσμο
Μια «σχεδόν εκθετική» εξάπλωση: Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να μεταμορφώνει τον κόσμο, όπου πλέον καταγράφονται συνολικά σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 50.000 θάνατοι, τα 3/4 εκ των οποίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από επίσημες πηγές το Γαλλικό Πρακτορείο, έως τις 19:50 ώρα Ελλάδας.
Συνολικά 51.364 θάνατοι έχουν καταγραφεί, εκ των οποίων 37.709 στην Ευρώπη, την πλέον πληττόμενη ήπειρο. Με 13.915 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (10.003), τη Γαλλία (5.387) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (5.316).
Από την έναρξη της πανδημίας, 989.281 κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο, πάνω από τα μισά στην Ευρώπη (542.077), 235.900 στις ΗΠΑ και τον Καναδά (5.427 θάνατοι) και 112.061 στην Ασία (3.998 θάνατοι)
Ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.ΗΠΑ
Σχεδόν 1.200 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊούκαταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, δηλαδή ο χειρότερος απολογισμός που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.
Με 1.169 θανάτους να καταμετρώνται από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου που ανανεώνονται συνεχώς, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 5.926.
Το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).
Νέα Υόρκη: Αυξήθηκαν νεκροί και κρούσματα – Τελειώνουν τα αποθέματα σε αναπνευστήρες
Η Νέα Υόρκη έχει επαρκές απόθεμα αναπνευστήρων για άλλες έξι ημέρες, δεδομένου του ρυθμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς του κορονοϊού, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας.
Ο Άντριου Κουόμο είπε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους, ότι τα κρούσματα στην πολιτεία αυξήθηκαν στα 92.381 από 83.712 μία ημέρα νωρίτερα. Οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 2.373 από 1.941.
ΙΤΑΛΙΑ
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 115.242. Οι νεκροί έφτασαν τους 13.915. Παράλληλα, 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 110.574 και είχαν χάσει την ζωή τους 13.155 άνθρωποι ενώ 16.847 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 760 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.668 νέα κρούσματα. 1.431 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 4.053 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 50.456 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 46.065 και οι νεκροί 7.960. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 15.333 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1. 811. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.111, με 532 νεκρούς. Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει ελαφρά αύξηση. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, επίσης, αφού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι ασθενείς που είχαν χάσει την ζωή τους ήταν 727 . Οι ιταλικές αρχές ελπίζουν ότι με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται αισθητά.
ΓΑΛΛΙΑ
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 471 νέους θανάτους ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό σε νοσοκομεία, σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.503. Στον αριθμό αυτό πρέπει πλέον να προστεθούν και τουλάχιστον 884 ηλικιωμένοι που πέθαναν σε γηροκομεία.
Συνολικά, τουλάχιστον 5.387 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γαλλία, εξαιτίας του νέου κορονοϊού.
Οι αρχές μέχρι χθες έδιναν μόνο τα στοιχεία για ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της χώρας.
Ο απολογισμός από τα γηροκομεία είναι, ωστόσο, “πολύ μερικός”, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ανέρχεται σε 26.000, εκ των οποίων 6.399 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+382 από χθες), μια αύξηση που επιβραδύνθηκε από την Δευτέρα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.156 και έφτασαν τα 73.522 το τελευταίο 24ωρο, ενώ συνολικά 872 άνθρωποι έχουν υποκύψει μέχρι σήμερα στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Robert Koch-Institut και αναρτήθηκαν σήμερα στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει (https://bit.ly/3dL9r1m).
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά 140 από χθες, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τους 2.921 έφτασε συνολικά ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη Βρετανία, με τους επιπλέον 569 νέους θανάτους του τελευταίου 24ωρου (που καταγράφηκαν μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Συνολικά ο αριθμός αυτών που υποβλήθηκαν σε εξέταση για τον κορονοϊό και βρέθηκαν θετικοί είναι 33.718.
Μόνο στη Σκωτία, η αποκεντρωμένη κυβέρνηση ανακοίνωσε 50 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των απωλειών σε 126 (αύξηση κατά 66% επί του συνόλου), ενώ από αυτούς που υποβλήθηκαν σε εξέταση 2.602 βρέθηκαν θετικοί.
Στην Ουαλία, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 19 νέοι θάνατοι (φτάνοντας τους 117 συνολικά), ενώ 284 νέα περιστατικά κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν ανεβάζοντας τον αριθμό σε 2.121.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο απολογισμός των θανάτων από τον κορονοϊό στην Ισπανία ξεπέρασε το όριο των 10.000 αφού 950 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ισπανία είναι πλέον 10.003 ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 110.238, από 102.136 που ήταν χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε από το υπουργείο.
Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ισπανία.
ΒΕΛΓΙΟ
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Βέλγιο, σύμφωνα με έναν νέο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις υγειονομικές Αρχές.
Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα τριών ημερών, κυρίως εξαιτίας του εκ των υστέρων συνυπολογισμού των θανάτων που έχουν επέλθει σε γηροκομεία. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο 1.011 θάνατοι. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 15.348, διευκρινίσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.ΤΟΥΡΚΙΑ
Εβδομήντα-εννέα νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 356 συνολικά. Το 82% των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες είναι άνω των 60 ετών.
Παράλληλα, διαγνώστηκαν με τον ιό άλλοι 2.500 άνθρωποι σήμερα, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις 18.135.ΙΡΑΝ
Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό στο Ιράν έφθασε τους 3.136, καθώς 124 θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ, προσθέτοντας πως η χώρα έχει 50.468 κρούσματα.
“Έχουμε 3.956 μολυσμένους ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση … Το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 2.875 νέα κρούσματα μόλυνσης… 16.711 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο”, δήλωσε ο Τζαχανπούρ.Σε καραντίνα περισσότεροι από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι
Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.
Τα μέτρα αυτά — συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα — αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη (σε ισχύ από την Παρασκευή) μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.
Οι περισσότεροι — τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών — υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού.
Καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει εξαιρεθεί: η Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία…), η Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα…), η Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία , Λίβανος, Ισραήλ…), η Αφρική (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε …), η Αμερική (Κολομβία, Αργεντινή, Περού, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών…) η Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία).
Η Ερυθραία είναι η τελευταία χώρα που συμπεριελήφθη στον κατάλογο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν ωστόσο να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό για να φροντίσουν την υγεία τους.
Άλλα εδάφη (τουλάχιστον δέκα με 600 εκατομμύρια κατοίκους) ζητούν από τον πληθυσμό τους να παραμείνει στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αναγκαστικά μέτρα. Αυτή είναι κυρίως η περίπτωση του Μεξικού, των μεγαλύτερων πολιτειών της Βραζιλίας, του Ιράν, της Γερμανίας, της Ουγκάντας και του Καναδά.
Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη (με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους) έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική (Αίγυπτος, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Μαυριτανία, Γκαμπόν) και στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Γουατεμάλα, Ισημερινός, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο).
Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές. Αυτό εφαρμόζεται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), στο Ριάντ, στη Μέκκα και τη Μεδίνα (Σαουδική Αραβία), στο Ελσίνκι (Φινλανδία) και στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Οι συγκεκριμένοι οικισμοί έχουν συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια κατοίκους.