Τα νεότερα για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο

Στους 59 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές λόγω κορονοϊού, καθώς έξι ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες. Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαιώθηκαν 99 νέα κρούσματα και τα συνολικά έχουν διαμορφωθεί σε 1.613. Την ίδια στιγμή 92 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Επιπλέον 11 άτομα αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Σημείωσε, επίσης, πως μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 22.437 εργαστηριακά τεστ.

Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τη διαχείριση της κρίσης

Ανήσυχοι και φοβισμένοι παρουσιάζονται οι πολίτες σχετικά με τον κορονοϊό σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open. Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO το 90% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ το 67% φοβάται ότι θα νοσήσει από τον ιό.

Το 86% θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αντιθέτως, βρίσκουν ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Το 89% την κρίνει ως επαρκή και έγκυρη την καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απαντά.

Συνολικά, οι πολίτες βαθμολογούν θετικά το κράτος, αλλά όχι και τόσο θετικά τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων.

Το 86% θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αντιθέτως, βρίσκουν ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Το 89% την κρίνει ως επαρκή και έγκυρη την καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απαντά.

Συνολικά, οι πολίτες βαθμολογούν θετικά το κράτος, αλλά όχι και τόσο θετικά τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων.

Νέο τεστ υπόσχεται αποτελέσματα σε δύο ώρες

Ο ιαπωνικός όμιλος συμμετοχών Fujifilm Holdings Corp ανακοίνωσε ότι θυγατρική του ανέπτυξε νέο τεστ για να επιβεβαιώνεται εάν κάποιος ασθενής έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ο χρόνος που απαιτείται για τη διάγνωση μειώνεται στις περίπου δύο ώρες. Το τεστ ανέπτυξε μια από τις θυγατρικές του ομίλου που ειδικεύεται στα χημικά προϊόντα, η Fujifilm Wako Pure Chemical Corp, διευκρινίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο όμιλος.

Το τεστ αυτό, με κωδική ονομασία SARS-CoV-2 RT-qPCR Detection, εξασφαλίζει αποτελέσματα ταχύτερα από το υπάρχον τεστ, που βασίζεται στην αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (polymerase chain reaction, PCR) και χρειάζεται σήμερα τέσσερις ως έξι ώρες για να δώσει αποτέλεσμα, πάντα σύμφωνα με τον όμιλο.

Αυστραλός ειδικός: Τα κρούσματα μπορεί να φτάνουν τα 10 εκατ.

Έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, δήλωσε ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, καθώς καταγράφονται λιγότερα κρούσματα λόγω έλλειψης διαγνωστικών τεστ σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος στηρίζεται σε επίσημα σημερινά στοιχεία, τα κρούσματα νέου κορονοϊού ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο, αλλά ο αρχίατρος της Αυστραλίας σημείωσε ότι ο πραγματικός τους αριθμός παγκοσμίως μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος. “Παγκοσμίως έχουμε καταγράψει ένα εκατομμύριο κρούσματα. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι πέντε ή δέκα φορές μεγαλύτερος”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπρένταν Μέρφι.

Τα ποσοστά θνησιμότητας διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ των διαφόρων χωρών, συνέχισε, πράγμα το οποίο τον κάνει να πιστεύει ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει από τις χώρες να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που κάνουν για τον νέο κορονοϊό, ενώ κάποιοι επικριτές έχουν επίσης επισημάνει διαφορές στον τρόπο που ορισμένες χώρες καταμετρούν τα κρούσματα SARS-CoV-2. Η Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κορονοϊού στα τέλη του περασμένου έτους, μόνον πρόσφατα άρχισε να καταμετρά τα ασυμπτωματικά κρούσματα του νέου κορονοϊού, προκαλώντας επικρίσεις από κάποιους διεθνείς ειδικούς. Χωρίς να επικρίνει την Κίνα, ή άλλες χώρες, ο Μέρφι σημείωσε ότι δεν εμπιστεύεται άλλα στοιχεία πέραν αυτών της Αυστραλίας.

“Οι μόνοι αριθμοί τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα είναι οι αυστραλιανοί αριθμοί, ειλικρινά”, δήλωσε. Η Αυστραλία έχει καταγράψει σχεδόν 5.300 κρούσματα και 28 θανάτους μέχρι στιγμής από τον ιό.

Σύψας: Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου – Η επιδημία είναι απρόβλεπτη

“Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας. Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου” προειδοποίησε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας αναφερόμενος στη διασπορά του νέου κορονοϊού.

“Στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων, είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Ακούω θριαμβολογία… Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις”, ανέφερε ο κ. Σύψας.

“Η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα… Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση, μία καμπή” σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος και διευκρίνισε πως: “ακόμη και να περάσει το δυσκολότερο κομμάτι δεν σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι, ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι”.

“Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας. Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά δεν πρέπει να έχουμε διασπορά… Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ακόμη διασπορά… Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό. Το 95% πειθαρχεί ένα μικρό ποσοστό δεν πειθαρχεί. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση”, ανέφερε ο κ. Σύψας και προειδοποίησε ότι “υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι δομές φιλοξενίας, τα γηροκομεία έχουμε πολλές τέτοιες εστίες εκτός από την κοινότητα που δεν έχει σταματήσει η διασπορά”.

“Ας μην θριαμβολογούμε ακόμη, το μέλλον να κοιτάμε, θα είναι δύσκολο τις επόμενες εβδομάδες” υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Περισσότεροι από 55.000 νεκροί στον κόσμο

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν το 1.000.000, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό συνεχίζει να καλπάζει στην Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο ιός έχει σκοτώσει παγκοσμίως 55.000 ανθρώπους, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και έπειτα στις ΗΠΑ.Τα πρώτα 100.000 κρούσματα αναφέρθηκαν σε περίπου 55 μέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 μέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε 1.000.000 μέσα στις τελευταίες οκτώ μέρες.

Τα συνολικά κρούσματα που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με μια μέρα πριν, η πρώτη φορά που το ποσοστό αυτό έφτασε σε διψήφιο αριθμό, μετά την εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας. Υπάρχουν 117 χώρες και εδάφη που έχουν καταγράψει πάνω από 100 κρούσματα, 50 με πάνω από 1.000 κρούσματα και επτά με πάνω από 50.000, κυρίως στην Ευρώπη.

Υπάρχουν 117 χώρες και εδάφη που έχουν καταγράψει πάνω από 100 κρούσματα, 50 με πάνω από 1.000 κρούσματα και επτά με πάνω από 50.000, κυρίως στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά τώρα το 5% των καταγεγραμμένων μολύνσεων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία να καταγράφουν μια ραγδαία άνοδο σε θανάτους τις τελευταίες μέρες.

Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η κάθε μία καταγράψει το 11% των παγκοσμίων κρουσμάτων. Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο, καταγράφει το 8% των παγκόσμιων κρουσμάτων, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και πάνω από το 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό, καθώς χώρες στην νότια Ευρώπη με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.

Σε καραντίνα ο μισός πλανήτης

«Ο μισός πλανήτης είναι σε καραντίνα» ανέφερε ο Νικόλας Βαφειάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Με απόφαση 90 κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, οι οποίες έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα. Τα κρούσματα του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. (980.519), ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 50.000 (50.239).

ΗΠΑ

Σχεδόν 1.200 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, δηλαδή ο χειρότερος απολογισμός που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Με 1.169 θανάτους να καταμετρώνται από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου που ανανεώνονται συνεχώς, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 5.926.

Το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

ΙΤΑΛΙΑ

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, η πανδημία του νέου κορονοϊού σκότωσε επιπλέον 760 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες στην Ιταλία, εκ των οποίων 366 στη Λομβαρδία, με την περιοχή του Μιλάνου να είναι η πλέον πληγείσα. Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία (7.960 εκ των 13.915) έχει καταγραφεί εκεί.

Το μεγαλύτερο κρεματόριο του Μιλάνου έκλεισε τις πόρτες του την Πέμπτη, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση, έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας. Το κυριότερο κρεματόριο του Μιλάνου χρειάστηκε να διαχειριστεί «μια συνεχή και προοδευτική αύξηση σορών προς αποτέφρωση», επισημαίνει η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες. Εάν αυτό το διάστημα συνέχιζε να αυξάνεται, αυτό θα προκαλούσε «προβλήματα υγιεινής και υγείας». Το κρεματόριο δεν θα δέχεται πλέον σορούς για έναν μήνα.

Οι Αρχές της πόλης επεσήμαναν ότι 2.155 Μιλανέζοι πέθαναν τον Μάρτιο έναντι 1.224 την ίδια περίοδο το 2019. «Οι υπηρεσίες μας εκφοράς και καύσης νεκρών και οι εργαζόμενοί μας στα κοιμητήρια εργάζονται ακούραστα, με ανεπτυγμένη αίσθηση των ευθυνών τους» σχολίασε ο Ρομπέρτο Κόκο, αντιδήμαρχος δημόσιων υπηρεσιών.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στα 117.710 έφθασαν τα κρούσματα τoυ κορονοϊού στην Ισπανία, από 110.238 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Καταγράφηκαν 932 νέοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 10.935 από 10.003 την Πέμπτη. Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα που οι θάνατοι στην Ισπανία ξεπερνούν τους 900. Είναι ενδεικτικό ότι η Ισπανία ξεπέρασε σε κρούσματα ακόμη και την Ιταλία.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν πως κατέγραψαν 471 νέους θανάτους ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό σε νοσοκομεία, σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.503. Στον αριθμό αυτό πρέπει πλέον να προστεθούν και τουλάχιστον 884 ηλικιωμένοι που πέθαναν σε γηροκομεία.

Συνολικά, τουλάχιστον 5.387 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γαλλία, εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Οι Αρχές μέχρι χθες έδιναν μόνο τα στοιχεία για ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της χώρας. Ο απολογισμός από τα γηροκομεία είναι, ωστόσο, “πολύ μερικός”, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ανέρχεται σε 26.000, εκ των οποίων 6.399 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+382 από χθες), μια αύξηση που επιβραδύνθηκε από τη Δευτέρα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών στη Βρετανία. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 3.605, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 684 θάνατοι.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί 569 νεκροί σε μια ημέρα και συνολικά 2.921 θύματα.

Χθες είδε τη δημοσιότητα μία πληροφορία από πηγή με γνώση των κυβερνητικών συζητήσεων στη χώρα, πως το χειρότερο σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει 50.000 θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αν δεν τηρηθεί η αυτοαπομόνωση, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οδεύει επί του παρόντος σε αυτή την πορεία για έναν αριθμό θανάτων τέτοιου μεγέθους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 145 και ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 — έφθασε τα 1.017 — σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν κατά 6.174 και ανέρχονται σε 79.696, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπενθύμισε πως οι νέοι πλήττονται επίσης από την πανδημία της COVID-19 που οφείλεται στον νέο κορονοϊό και η οποία έχει προκαλέσει θύματα ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους. “Η ιδέα σύμφωνα με την οποία ‘η COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους’ είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά από την Κοπεγχάγη.

“Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας”, επέμεινε ο Κλούγκε. Σοβαρά κρούσματα έχουν παρατηρηθεί ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι πέθαναν, είπε.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Εβδομήντα-εννέα νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 356 συνολικά. Το 82% των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες είναι άνω των 60 ετών. Παράλληλα, διαγνώστηκαν με τον ιό άλλοι 2.500 άνθρωποι σήμερα, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις 18.135.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τονκορονοϊό στη ΝότιαΚορέα ξεπέρασαν τα 10.000 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 86 νέα, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών (KCDC). Ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται πλέον συνολικά σε 10.062, σύμφωνα με τα KCDC.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν επίσης πέντε νέοι θάνατοι, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Νότια Κορέα να ανέρχεται σε 174. Ο δείκτης θνησιμότητας ανέρχεται με βάση αυτά τα δεδομένα σε 1,73%.

193 ακόμη ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν σε απομόνωση μετά την αποθεραπεία τους. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ιάθηκαν ανέρχεται σε 6.021 μέχρι σήμερα, πάντα κατά τα στοιχεία των KCDC.

ΙΡΑΝ

Στους 3.296 έφθασε αριθμός των θανάτων της επιδημίας Covid-19 στο Ιράν , με 134 επιπλέον θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 53.183, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος, ενώ 4.035 «βρίσκονται υπό παρακολούθηση», έκφραση που ενδεχομένως σημαίνει ότι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τον συνολικό αριθμό των ασθενών της νόσου, οι 17.935 αποθεραπεύθηκαν, πρόσθεσε.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια σε σύγκριση με τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Το δωδέκατο θύμα του κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι βουλγαρικές Αρχές. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας 81 ετών, ο οποίος έπασχε από χρόνιες παθήσεις.Ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του κορονοϊού στη Βουλγαρία, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι, δήλωσε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 477, μετά την καταγραφή 28 νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από το σύνολο των ασθενών με κορονοϊό, 21 είναι ιατροί και νοσηλευτές. Τριάντα άτομα έχουν θεραπευθεί, ενώ 179 νοσηλεύονται, εκ των οποίων είκοσι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο μεταξύ, έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Βουλγαρία, τονίζει ότι τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που εφαρμόζονται είναι ζωτικής σημασίας και η αυστηρή τήρησή τους θα καθορίσει, σε σημαντικό βαθμό, την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στη χώρα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Την υψηλότερη ημερήσια αύξηση μέχρι σήμερα παρουσίασε η Αίγυπτος το τελευταίο 24ωρο, με 86 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, φθάνοντας συνολικά στα 865.

Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 58, με έξι ακόμη ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό, όλοι τους Αιγύπτιοι, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι δήλωσε χθες ότι η προσεχής εβδομάδα θα είναι καθοριστική αναφορικά με την αναγκαία τήρηση των προληπτικών μέτρων από τους πολίτες για να περιοριστεί η εξάπλωση της Covid-19 στη χώρα. Από τα παραπάνω κρούσματα, 201 νοσούντες έχουν αναρρώσει πλήρως.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ