Τα γυρίζει ο Έντι Ράμα: Αστειεύτηκα με την λέξη «λαθρεμπόριο» για τα εμβόλια κορονοϊού

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την δήλωσή του περί «λαθρεμπορίου» εμβολίων του κορονοϊού στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο Έντι Ράμα επανήλθε στο θέμα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε την λέξη »λαθρεμπόριο» αστειευόμενος, ενώ στην πραγματικότητα η Ιταλία χάρισε στην χώρα του έναν «συμβολικό αριθμό εμβολίων».

«Μένω άναυδος από το ότι μια δήλωσή μου η οποία αφορούσε έναν συμβολικό αριθμό εμβολίων, που μας χάρισε η Ιταλία κατά την πιο σκοτεινή περίοδο της πανδημίας, μπορεί να προσφέρει έμπνευση για να εκλάβει σοβαρά, κανείς, την λέξη λαθρεμπόριο, την οποία χρησιμοποίησα για να περιγράψω, αστειευόμενος, μια αδελφική συνεργασία. Συνεργασία που έσωσε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Ράμα.

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να αποσαφηνίσω ότι τα όσα δημοσίευσε χθες ο Τύπος, από την παρέμβαση μου στο Μπέργκαμο, η οποία αφορούσε την αποστολή εμβολίων από την Ιταλία, αποτελεί ξεκάθαρα ένα “παράδοξο”, το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευθεί, σε καμία περίπτωση, απομονώνοντας μια λέξη που χρησιμοποίησα θέλοντας να αστειευθώ», πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Οι αρχικές δηλώσεις του Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μπέργκαμο και είπε πως, «εν μέσω πανδημίας, ο ίδιος και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο συμφώνησαν για λαθραία μεταφορά εμβολίων της Pfizer στην Αλβανία με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών.

Η πρόταση του Ράμα που μεταφέρει ο Ιταλικός Τύπος είναι: «Είμαι Αλβανοϊταλός, ο Ντι Μάιο είναι Ναπολιτάνος ​​Αλβανός, μαζί οργανώσαμε μια επιχείρηση λαθρεμπορίου. Τι Ιταλός ή Αλβανός είσαι, αν κινείσαι πάντα σύμφωνα με τον νόμο;».

Αναφερόμενος στην περίοδο που βγήκαν τα πρώτα εμβόλια σε ορισμένες χώρες, είπε πως «εκείνη τη στιγμή που εμείς δεν είχαμε εμβόλια υπήρχε πολύ έντονη πίεση. Ο κόσμος φοβόταν ότι θα πέθαινε σαν το ψάρι έξω από το νερό. Ρώτησα τον Λουίτζι, ‘μπορείς να μας δώσεις μία συμβολική ποσότητα τουλάχιστον για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες;’. Η Pfizer είχε ένα πολύ σαφές συμβόλαιο με τις κυβερνήσεις: ‘σας δίνω τα εμβόλια, αλλά δεν μπορείτε να τα δώσετε σε κανέναν άλλο’. Κάτι που δεν είναι χριστιανικό».

«Ο Λουίτζι είπε ότι είναι πράγματι σοβαρό ζήτημα, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Αλλά το κάναμε με τις μυστικές μας υπηρεσίες: δύο υπουργοί μεταφέρουν λαθραία αγαθά ο ένας στον άλλο για να σώσουν ανθρώπους», ανέφερε. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε τα εμβόλια, έπρεπε να τα χορηγήσουμε. Οι δικηγόροι της Pfizer ρώτησαν ποιος είχε προμηθεύσει αυτές τις δόσεις στην Αλβανία και η απάντησή του ήταν: ‘Μια φίλη χώρα’. Επέμεναν: ‘Πείτε μας ποια είναι η φίλη χώρα. Θα κάνουμε μήνυση’. Είπα: ‘Ξέρεις, μάθαμε από τους Ναπολιτάνους ότι ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείψεις τον φίλο σου μπροστά στην αστυνομία’. Κι έτσι δεν εγκατέλειψα αυτόν τον φίλο».

Στο τέλος, ο Ράμα είπε απευθυνόμενος στον Ντι Μάιο: «Τώρα μπορούμε να το πούμε. Τώρα θα έχεις τις εφημερίδες που θα γράφουν ότι είσαι ακόμη και λαθρέμπορος. Τώρα είσαι ελεύθερος άνθρωπος, Λουίτζι».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ