Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Για «το πιο σοβαρό κρούσμα βίας» στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ, προβάλλοντας με εκτενείς ανταποκρίσεις και εκτιμήσεις τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη «ναζιστική ιδεολογία» του εν λόγω κόμματος.

Η Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρει ότι η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε χθες έρευνα στα γραφεία του «ακροδεξιού κόμματος» Χρυσή Αυγή, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούσαν τρόπους για τον περιορισμό της δράσης της, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε πολλές ελληνικές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν κατά της δολοφονίας ενός αντιφασίστα ακτιβιστή από οπαδό της Χρυσής Αυγής, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η δολοφονία είναι «το πιο σοβαρό κρούσμα βίας» που αποδίδεται στη Χρυσή Αυγή, από τη στιγμή που κατόρθωσε να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την ομολογία του υπόπτου, που συνελήφθη από την αστυνομία και ομολόγησε ότι μαχαίρωσε τον αριστερό τραγουδιστή της χιπ χοπ, Παύλο Φύσσα, ο οποίος είχε καταφερθεί δημόσια κατά της Χρυσής Αυγής.

Όπως επισημαίνεται, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε στη Βουλή ότι δεν εμπλέκεται το κόμμα του στη δολοφονία, αλλά ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης συνεργασίας, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να περιορίσουν τη δράση της μέσω της αυστηροποίησης της νομοθεσίας.

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής αυξήθηκε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας κυρίως της δυσαρέσκειας των πολιτών από την υψηλή ανεργία, την αύξηση της λαθρομετανάστευσης και από την αδυναμία των παραδοσιακών κομμάτων να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της ύφεσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, χιλιάδες πολίτες είχαν διαδηλώσει στην Αθήνα, μετά την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ από 50 περίπου οπαδούς της Χρυσής Αυγής, που κρατούσαν ρόπαλα και λοστούς, ενώ μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενισχύθηκαν οι διαδηλώσεις κατά της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος με νέους διαδηλωτές, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως υπογραμμίζεται, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξέδωσε χθες ανακοίνωση, η οποία καταδικάζει τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την «ως αποτέλεσμα των ναζιστικών αντιλήψεων που εκτρέφει και προωθεί η Χρυσή Αυγή». Νωρίτερα, στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Σαμαράς, είχε προειδοποιήσει σε ομιλία του για μια σκοτεινή περίοδο, τους επόμενους μήνες, όπου θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι εξτρεμιστικές δυνάμεις, «καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά η βελτίωση αυτή δεν έχει αρχίσει να γίνεται ακόμη αισθητή από τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τα εξτρεμιστικά στοιχεία για να εκτροχιάσουν την διαδικασία και γι’ αυτό το λόγο οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Τρίτη εκθειάζοντας τις προοπτικές της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας, για την οποία ίσως χρειασθεί η σύναψη ενός νέου σχεδίου διάσωσης. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα φθάνουν για έλεγχο στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λιτότητας.

Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, οι οποίοι καταδίκασαν την δράση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Βενιζέλος την χαρακτήρισε εγκληματική οργάνωση και ζήτησε την απαγόρευσή της, ενώ ο κ. Δένδιας μίλησε για αυστηροποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις εγκληματικές ομάδες.

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε εκτενή ανταπόκριση, προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για κοινό μέτωπο κατά του πολιτικού εξτρεμισμού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN κάνει αναφορά στην χθεσινή σύγκρουση διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας στο Κερατσίνι, μετά τη δολοφονία του Πέτρου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής, προβάλλοντας ανταπόκριση από την Αθήνα για τα χθεσινά γεγονότα, την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Επίσης, σημειώνεται η δήλωση του προέδρου της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Σβόμποντα, ο οποίος μίλησε για «σοκαριστική και μη αποδεκτή δράση της ξενοφοβικής και νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που έφθασε να σκοτώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Το περιοδικό TIME δίνει έμφαση στη δράση της Χρυσής Αυγής και στην άνοδο της δημοφιλίας της στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Την χθεσινή δολοφονία καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε ότι «έχουμε όλοι καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στο φασισμό, ούτε καν μια χαραμάδα».

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως σημειώνεται στο άρθρο, κυνηγούν λαθρομετανάστες, χαιρετούν με ναζιστικούς χαιρετισμούς, ενώ έχουν επιτεθεί κατά γυναίκας πολιτικού στην τηλεόραση. Σημειώνεται επίσης ότι διάφοροι επικριτές κατηγορούν τις διαδοχικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις ότι έκαναν τα «στραβά μάτια» στη βία της Χρυσής Αυγής εξαιτίας της αύξησης των ακροδεξιών ψηφοφόρων. Ο θάνατος ωστόσο του Παύλου Φύσσα σηματοδοτεί την πρώτη δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη και δημιουργεί υποψίες ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει χάσει πλέον τον έλεγχο των χαμηλόβαθμων στελεχών της, όπως υπογραμμίζεται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ